Михајловићева: „Мали шенген“ шанса за просперитет и бољи живот Србије и региона

За Србију, која је данас економски и политички стабилна држава, окружена бројним суседима, веома је важно да се повезује са регионом и заједнички наступа на већим тржиштима. То је суштина „малог шенгена“, да се удружујемо јер нам то повећава могућности за развој, преговарање са другима и бољи живот, рекла је данас потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

На питање новинара шта за Србију значи „мали шенген“, Михајловићева је рекла да не треба да заборавимо колико је свака од земаља у региону појединачно мала, што нам отежава шансе за даљи развој.
„Бруто друштвени производ свих пет земаља у региону износи укупно 100 милијарди долара. Колико је то мало појаснићу чињеницом да је вредност батерија за електричне аутомобиле које су потребне „Фолксвагену“ 40 милијарди долара. Важно је да се повезујемо и будемо предводници развоја у региону. „Мали шенген“ је шанса да се развијамо, да се живи боље и да људи остају да живе на овим просторима“, рекла је она.

Михајловићева је додала да је повезивање преко инфраструктуре највидљивије, те да поред транспортне треба развијати и енергетску и телекомуникациону инфраструктуру.

РИНА

30.09.2019.


Fotografije