Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·    


Autor: RINA.rs


Срба мора да има још више: Покрет "3+" подржали приватници, али и државна банка!


Чачак - Покрет за децу „Три плус” данас у Чачку организовао је први састанак свих 12 локалних самоуправа које су се укључиле у акцију. Ово удружење грађана према речима председника Владице Гавриловић, основано је у тренутку када је била претња да ћемо као нација нестати, јер према подацима 105 деце сваки дан се мање рађало а отприлике 150 људи дневно је напуштало земљу.

„Зато се Покрет за децу `Три плус` одлучио да покрене иницијативу да нас буде више, а спас лежу у породицима са троје и више деце. Да би нас у будућности било исто колико и сада потребно је да буде шест пута више породица са троје и више деце. Ми желимо да створимо климу у коме ће свако пожелети да има више деце. Претложили смо начин организације као што је својевремено урадио НАЛЕД, али нажалост немамо толико чланова јер код њих су све локалне самоуправе чланице док код нас само 12, међутим ми их називамо 12 величанствених. Свима смо нудили исто, а они који су осетили потребу су се прикључили и оно што је најбитније нису се разочарали”, рекао је Гавриловић.

Најважнији успех Покрета „Три плус” је усвајање постицајних мера за рађање у марту 2018.

„Пре тога ми смо скупили 100.000 потписа за финансијски постицај рађања а мере су идентичне 1.000 и 2.000 евра наканаде за мајке са троје и више деце, једино што влада није усвојила а што је предложено је пензија за мајку са четворо и више деце. Мере су дале резултате то показује да су рођене 535 бебе више него прошле године, а у тој структури су трећерођена и четврторођена деца. Подстицајне финасијске мере од 12.000 и 18.000 динара на десет година су дале резултате. Оно што је забрињавајуће је да опада број прворођене деце из разлога што велики број младих иде из земље. Због тога наш Покрет ће проширити деловање и на дијапсору. Тако већ крајем октобра отићићемо у Франкфурт са циљем да отворимо први српски вртић у свету, као што други имају свој, да деца не забораве своје корене”, казао је Гавриловић додајући да им је циљ да нас сваког дана буде барем за један више јер имамо историјску и генерацијску обавезу.

Локалне самоуправе које имају сарадњу са Покретом „Три плус” су Чачак, Краљево, Врање, Пожаревац, Врњачка Бања, Пожега, Ириг, Горњи Милановац, Кучево, Лапово и Шабац.

Новина од јануара следеће године је да ће први пут поред 1.600 приватних компанија, Покрет подржати и једна државна и то банка Поштанске штедионице.

„Са директором смо се договорили да вишедетне породице буду вип клијенти јер то они заиста заслужују, а почетком 2020. ћемо прецизирати шта спада у те погодности. Надамо се да ће њихов пример следити и остале државне установе, ту пре свега мислим на ЕПС за умањење струје, Телеком са умањење цене за интернет, кабловску, Србија Гас који би могао да омогући попуст за вишечлане породице. Сматрамо да би државне компаније требало да буду друштвено одговорне прве и да дају пример”, закључио је предсеник Покретом „Три плус”.

Град Чачак је пре две године подржао пројекат Покрета, а према речима градоначелника Милуна Тодоровића то је било на понос јер сви тежимо да нас буде више.

„Популациона политика коју Влада РС спроводи кроз мере које су донете ће управо кроз оваква удружења моћи да се каналише. Град Чачак подржава покрет и тако ћемо наставити а жеља нам је да и остале локалне самоуправе увиде бенефите. У овој години 23 малишана је у Чачку више рођено него претходно. Ми као локална смоуправа такође доприносимо бољим условима, реконструкција чачанског породилишта је била 2016. и то смо сматрали за приоритет за будуће мајке. А иначе, сваке године се из буџета опредељује све више новца за мере и социјална давања, затим кроз бенефите у види смањења комуналних услуга, предшколским установама родитељи не плаћају за треће дете као ни чланарине за спортске активности у клубовима”, рекао је Тодоровић.

Банка као Поштанска штедионица поред свој редовног пословања има и одређену друштвену одговорност.

„Имамо изузетну сарадњу и са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по разним пројектима, а сада смо препознали и један добар рад и невалдине организације чији је интерес побољшање демографске сруктуре становништва Србије. То не треба да буде само њихов задатак већ и свих нас”, рекао је извршни директор банке Поштанске штедионице Александар Чортан.

РИНА

Video će biti objavljen naknadno

02.10.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO