Михајловићева: Посета турског председника Ердогана за још већу подршку пројекту ауто-пута Београд–Са

„За Србију је изузетно важно да се регионално повезује, и ауто-пут од Београда до Сарајева је један од шест нових, чију смо изградњу започели крајем августа ове године. Добри односи председника Србије и Турске, Александра Вучића и Тајипа Ердогана, резултирали су брзином којом данас правимо тај ауто-пут и њих двојица ће и свечано обележити почетак радова приликом посете турског председника наредне недеље“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи, рекла да је важно што Србија има таквог државника ког светски лидери, попут председника НР Кине Си Ђинпинга, зову пријатељем.

„Добри односи председника Вучића са светским државницима база су за све даље што радимо и много лакше постижемо договоре око великих инфраструктурних пројеката. Србија сарађује са свима, и са Русијом, Кином, САД, Турском, Француском, Азербејџаном, јер је то у нашем инетересу“, рекла је она.

Михајловићева је додала да су издате све потребне грађевинске дозволе за деоницу Сремска Рача - Кузмин  и да овај ауто-пут заједно граде турска и српске компаније.

„У сваком уговору који реализујемо најмање половину посла обављају домаће компаније. Стране компаније нам доносе нова знања и технологије, а  ми се као држава трудимо да помогнемо домаћим фирмама које су разорене још од деведесетих. Зато је моја порука њима да се удружују и праве конзорцијуме, јер посла је много и новца имамо“, рекла је она.

Она је додала и да је у току израда пројектно-техничке документације за другу деоницу ка БиХ, од Пожеге до Котромана, и да ће она бити завршена крајем наредне године.

„Поред тога, следеће године започињемо рехабилитацију 5.000 км магистралних, регионалних и локалних путева и то ће радити наше фирме. Грађевинарство је замајац привредног развоја земље и помоћи ћемо српским компанијама да се опораве и спремно уђу у овај посао“, рекла је она.

 

РИНА

04.10.2019.


Fotografije