Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·    


Autor: RINA.rs


Симбол Ужица добија нови изглед: Преко 30 милиона динара биће уложено у реконструкцију Старог града


Ужице – Симбол града на Ђетињи вековима уназад је Стари град, који датира из средине 15. века. Његова конзервација започета је 2017, а ове године Министраство трговине, туризма и телекомуникација доделило је 23 милиона динара бепсоввратних средстава за релазицају пројекта “Реконструкција цитаделе на Старом граду у Ужицу”, за ову иинвестицију град је издвојио девет милиона.

 

“Пројекат укључује комплетну реконструкцију горњег града, са Донжон кулом. Подићићемо два нивоа, назидаћемо још метар цитаделе и уредити два казамата заједно са улазним елементима и на тај начин добијамо затворену целину која ће омогућавати нове садржаје и стављање Старог града у пуну туристичку функцију”, рекао је за РИНУ помоћник градоначелника Ужица, Немања Нешић.

 

Идејни пројекат чији је аутор проф. др Марко Поповић рађен је према писаним траговима из 19. века, када су овде владали Аустријанци, јер из тог периода постоје најбољи докази за верну реконструкцију. Нешић истиче да реконструкција није једино што се ради на овој битној историјско-археолошкој локацији.

 

“Министраство културе уложило је осам милиона динара, а град Ужице три милиона у даљу фазу конзервирања средњег и доњег дела Старог града чиме стварамо услове за даљу реконструкцију. Фазно радимо на овом пројекту, а свега тога не би било без велике подрше Владе РС”, изјавио је Нешић и најавио нову ивестицију.

 

“Циљ нам је да овај део у потпуности ставимо у туристичку функцију. Много је важна добра инфраструктура и зато смо кренули у пројектовање пешачко-комуникационог правца који треба да повеже магистрални пут ка Златибору и Црној Гори са Старим градом, идуће године очекујемо његову реализацију, са тим и на хиљаде туриста који ће посетити ово ужичко утврђење и упознати се са његовом историјом, али и са другим туристичким атракацијама”, наглашава Нешић.

 

РИНА

 

 

 

 

 


07.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO