Председник Републике Турске у дводневној посети Србији (ФОТО)

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је данас свечани дочек испред Палате "Србија" за председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који је започео дводневну посету Србији. Председник Републике Србије Александар Вучић и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган изразили су уверење да ће билатерални односи две земље и економска сарадња, који су напредовали у последњих неколико година, бити још бољи у будућности.

Наш најважнији заједнички политички циљ је мир на Балкану, рекао је председник Вучић након разговора са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.

„Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима“, казао је председник Вучић и подсетио да овог пута заједнички прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа.
Председник Вучић пренео је да је имао прилику да са председником Ердоганом разговара у четири ока сат и по, и да од њега много тога, чује, сазна, али и научи.

„Оно што је важно јесте да смо констатовали да смо направили изузетно значајан напредак у економској сарадњи. Трговинска размена између Турске и Србије била је, приликом последње посете председника Ердогана 2017. нешто већа од 800 милиона евра. Тада смо рекли да је први циљ да достигнемо милијарду“, подсетио је председник Вучић.

Казао је да је размена прошле године достигла већ 1.084 милијарди евра, а у првих осам месећи, у поређењу са истим периодом 2018.већа је за 13 одсто.

„То показује како драматичним успоном иду односи Турске и Србије. Повећава се и српски увоз и извоз. Извоз је у поређењу са 2009. Увећан за 7,8 пута. Тада је обим нашег извоза износио 32,1 милион евра, а данас је достигао 252 милиона евра. Наравно да је српски увоз вишеструко повећан и износи преко 750 милиона евра“, пренео је он.

Председник Вучић се посебно захвалио Ердогану што је Турска поново омогућила извоз говеђег меса у Турску, од које смо имали приходе у висини од 25 милиона евра, а сада имамо могућност да зарадимо 35 милиона евра.

То, како је додао, зауставља пад строчарске производње, у којој сада уочавамо напредак.
Истовремено је изразио захвалност турским инвеститорима који улажу у места са већим бројем незапослених и сиромашне средине, који су помогли драматично развоју тих места.

Председник истакао је да је од посебног значаја сутрашња трилатерала са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и представницима БиХ, јер то има огроман утицај и значај посебно у тренуцима када је све прилично трусно и када једна искра може да направи много проблема у региону.

„За нас је од изузетног значаја што са Турском можемо да разговарамо са БиХ. Постоје предлози да направимо следеће године квадрилатералу, да додамо Руску федерацију. Мислим да је могуће да и то одржимо“, објасио је он.

Председник Вучић је казао да је за нас састанак са БиХ, са земљом са којом имамо највећу трговинску размену у региону, уз учешће велесиле као што је Турска, посебно битан.

„Свака тако пружена рука и добронамерно понашање Турске је од изузетног значаја“, подвукао је он.

Председник Србије је захвалио шефу турске државе на веома добрим билатералним односима, за које је рекао да су најбољи у савременој историји.
"Срећни смо што можемо да вас угостимо у Србији . Осећајте се као код куће", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да Турска подржава мир на Балкану и да ће наставити са инвестицијама у Србији.

"На основу моје посете биће изграђено шест фабрика. Обновљени споразум о трговини је ускоро ступио на снагу. Са Вучићем сам поставио нови циљ о трговинској размени од две милијарде долара краткорочно", рекао је председник Ердоган.

Он је оценио да су односи између две земље изузетни, чему је у великој мери, како је рекао, допринос дао његов домаћин председник Републике Србије Александар Вучић.

Велики значај придаје, истакао је председник Ердоган, трилатералном састанку Србије, БиХ и Турске, који, како је рекао, није дуго одржан.

Турска игра и наставиће да игра конструктивну улогу у стабилности и добробити Балкана, каже председник Ердоган и додаје да његова земља подржава евроатлантски смер региона.

"Наша земља наставиће да ради на подржавању мира на Балкану и да постојеће проблеме оставе за собом. Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира, који ће повезивати срца народа", рекао је Ердоган.

Председник Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије рекао да му је драго што се Србија сагласила да се отвори конзулат Турске у Новом Пазару и истакао да се нада да ће бити од користи свима.

Ердоган је захвалио Вучићу на гостопримству и пожелео да сви пројекти који буду покренути током његове посете, буду корисни.

 

РИНА

07.10.2019.


Fotografije