Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Svilajnac podržao koncert pijaniste Stefana Đokovića: 130 učenika imalo privilegiju da uživa u najpoznatijim delima klasične muzike     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·    


Autor: RINA.rs


Започет туристички пројекат деценије: Селаковић - Ужице више неће бити успутна тачка на путу до мора


Ужице – Дан града Ужица обележио је почетак реконструкције Старог града, који је вековима уназада његова тачка идентификације. Министарство туризма, трговине и телекомуникација за овај пројекат издвојило је 22 милиона динара, а из касе града дато је 10 милиона.

Генерални секретар председника РС, Никола Селаковић истиче да је ова реконструкција – пројекат деценије, који ће Ужице високо позиционирати на туристичкој мапи Србије.

 

“Ужице је дуго времена било само успутна тачка за туристе који иду од Београда, преко Златибора ка Црној Гори. Стављањем Старог града у пуну туристичку функцију то ће се дефинитивно променити и Ужице ће постати дестинација у којој ће се задржавати. Развојем туризма, стварају се услови за нова радна места”, нагласио је Селаковић и додаје да пре три године нико није ни могао да замисли да се уопште и може попети до Старог града.

 

“То је био змијарник и шикара. Данас са почетком радова на реконструкцији почиње да се оставарује сан свих нас који смо овде одрастали, или пролазили златиборским путем замишљајући како је овај стари град изгледао својевремено. Међутим, почетка радова не би било да се у Ужицу није водило рачуна о фискалној одговорности, нису се правили дугови, већ се штедело и марљиво прикупљао новац и данас уз помоћ ресорних министарстава приступамо реализацији овог великог пројекта”, рекао је Селаковић.

 

Планирано је да радови на реконструкцији трају годину дана и биће обављани у неколико фаза. Прва обухвата реконструкцију горњег града која подразумева изградњу куле, казамата и реконструкцију цитаделе.

 

“Сви знамо колико је Стари град значио и значи свим Ужичанима. Конзервацију горњег града смо започели 2017. године, а данас приступамо првој фази реконструкције, након тога следе радови на конзервацији средњег и дела доњег града, а потом ће бити урађена и улазна капија. За те радове биће издвојено 11 милиона динара, од чега је осам дало Министарство културе. У току је јавна набавка за одабир извођача радова и очекујемо да та фаза буде завршена до пролећа. Након тога следи трећа фаза – конзервација целог доњег града и на тај начин биће конзервиране све зидине и спремне за комплетну реконструкцију”, изјавио је градоначелник Ужица, Тихомир Петковић.

 

Следеће године у плану је изградња пешачког моста који ће повезати магистрални пут ка Златибору са Старим градом.

 

“Већ је урађено идејно решење, очекујем да ћемо током наредне године обезебедити услове за почетак радова и изградњу моста дугог 113 метара, који ће сам по себи бити туристичка атракција, а повезаће туристе са свим нашим интересантним локалитетима које вреди видети и посетити. Поред Старог града то су дефинитивно и зелена бициклистичка стаза, као и неолитско насеље које је већ у изградњи. Тако ће Ужице допринети развоју туризма у западној Србији”, наводи Петковић.

 

Из Министарства културе поручују да се реконструкцијом Старог града отвара нова страница култире у Србији, јер су бројни слични локалитети неправедно запостављени и сада се ради на исправљању тих грешака, па је планирана реконструкција скоро свих старих градаова на подручју Србије за које постоји писана документација.

 

РИНА

 


09.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO