Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Svilajnac podržao koncert pijaniste Stefana Đokovića: 130 učenika imalo privilegiju da uživa u najpoznatijim delima klasične muzike     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·    


Autor: RINA.rs


Ужице прославило дан града 9. октобар! Скоро седам векова историје и борбе (ФОТО)(ВИДЕО)


Ужице - Свечаном седницом Скупштине града, Ужице је обележило Дан Града 9. октобар, а на свечаној седници су тим поводом додељење награде и признања најзаслужнијим појединицима и организацијама.

 

Председник Скупштине града Бранислав Митровић честитао је Дан града суграђанима и истакао да посвећеност зацртаним плановима, заједнички рад на пројектима и стрпљење треба да буду тежње за будућност.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је овогодишња прослава у знаку знаменитих Ужичана, који се памте по добрим делима и оних које у данашње време својим радом мењају живот овог града.

 

“Пажљивим истраживањем онога што је обележило историју Ужица уочавамо немерљив допринос појединаца да овај град у много чему буде први и јединствен. То су људи који се нису питали шта ће Ужице учинити за њих и који су имали храбрости да изнесу и развијају идеје које су можда биле сасвим необичне у одређеној области, али су имале потенцијал да те области унапреде. Ти посебни људи преузимали су иницијативу ради остварења своје визије и ишли путем којим се ређе иде, машатали о изгледу и животу града који ће оставити потомцима”, казао је градоначелник.

 

Петковић је истакао њихов допринос развоју града на Ђетињи, али и читавог ужичког краја.

 

“Ко зна када би Ужице добило пругу, где би се градила ваљаоница бакра, да ли бисмо уопште имали прелепи градски трг и много тога другог. Данас олако прихватамо оно што имамо не размишљајући да тога не би било да неки истрајни, мудри људи нису посветили године, па и деценије свог живота свом граду и његовом развоју. Угледајући се на њих време је да се сви мењамо и да мењамо однос према свом граду,да се окупимо око идеја које ће га учинити бољим. Ужице може да се мења само ако смо ми спремни да га подржимо и оплеменимо", истакао је Петковић.

 

Он је Ужичанима честитао Дан града Гандијевском поруком да буду промена коју желе у свету и у свом граду и позвао их да не забораве да је увек право време да нешто учине за свој град и свој народ.

 

У име Владе Србије свечаној седници ужичког парламента су присуствовали министар просвете Младен Шарчевић,који је истакао да је Ужице увек предњачило по много чему, па и у области просвете.

 

"Када је почело дуално образовање Ужице је било прво, међу првима у реформи гимназија, добијању Академије струковних студија", рекао је.

 

Ужице ће, поручио је министар, бити и први град у Србији који ће у потпуности ући у примену модела једносменске наставе и целодневног присуства деце у школи.

 

"Заједно са Владом Србије рађени су бројни пројекти у које је последњих година уложено 300 милиона динара, од чега највише на унапређење ученичког стандарда”, истакао је Шарчевић.

 

Повеља Града Ужица, највише признање које се додељују за заслуге и дела која доприносе укупном развоју града, додељена је археологу Марку Поповићу, проф. др Даница Грујичић и генералном секретару председника Републике Србије, Николи Селаковићу.

 

Селаковић је подсетио да у старом српском језику глагол повелевати значи наређивати и када су владари доносили повељу они су наређивали.

 

"Овај пут повељу је донело Ужице и оно нам је наредило да и даље наставимо да му помажемо,да радимо за њега, да будемо чувари ерског духа и где год живели да се у овај град враћамо", рекао је Селаковић.

 

 

Плакете Града додељене су Основној школи за образовање ученика са сметњама у развоју “Миодраг В. Матић”, Друштву српских домаћина, Милошу Познановићу, Миљки Пилчевић, предузећу Диви и Миљку Марковићу.

 

За изузетне резултате награде града Ужица додељене су Игору Топаловићу, Драгици Ојданић, Ани Кривокући, Вељку Мијушковићу, Горану Бојовићу, Маји Алексић и Слађани Мирковић.

 

Девети октобар слави се као Дан града у знак сећања на тај датум 1329. године, када је у дубровачким списима име града на Ðетињи први пут поменуто.

 

РИНА

 

 

 

 

 


10.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO