Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Јанковић: Разбијте предрасуде о девојчицама и пустите их да развијају своје потенцијале


Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је данас 11. октобар Међународни дан девојчица, дан који су Уједињене нације установиле са циљем промовисања њихових права.

Повереница је истакла да сваки дан треба да причамо о значају равноправности, јер без ње нема ни развоја друштва.

Она је рекла за агенцију РИНА да и даље постоје стереотипи и предрасуде који могу да утичу и на девојчице, али и на дечаке, да не развију све своје потенцијале на прави начин, јер су и једни и други током одрастања изложени притиску родних улога.

„Код нас су у складу са нашим законима шансе једнаке и не постоје тако драматичне разлике у положају дечака и девојчица као у свету, али свакако и даље се у приличној мери робује предрасудама, у томе шта је добро за девојчицу, а шта за дечака. Ако на тај начин будемо усмеравали да не сме нешто зато што је девојчица, да јој нешто не приличи или пак да нешто треба да уради баш због тога што је женско, то је нешто што је погрешно”, изјавила је Јанковић.

Повереница је навела да би образовање морало да има значајнију улогу у разбијању тих предрасуда, јер сви имају право на једнаке шансе. Она је додала да је неопходно у најранијем узрасту учити децу о штетности дискриминације и насиља и последицама које оваква понашања имају на развој детета и формирање здраве личности.

„Добро образовање и подршка која стиже од куће и институција је кључна за развој и једнаке шансе девојчица, ослобађање од предрасуда у родним улогама од малих ногу, од вртића и у породици је нешто што је моја данашња порука за Међународни дан девојчица”, истакла је Јанковић.

 

РИНА


11.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO