Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·    


Autor: RINA.rs


Како живе жене на селу: Одем до града код доктора, па трк на аутобус и назад - на њиву (ФОТО)(ВИДЕО)


Горњи Милановац / Ивањица – Тежак рад од јутра до мрака, послови у кући, њиви и у штали оно су што боји дане жена на селу. На њиховим леђима најтежи је терет. Тако је било пре пола века, а тако је и данас 15. октобра, кад се обележава Међународни дан жена на селу.

Љубинка Миловановић из села Шарани, како каже, ради и по 12 сати дневно, брз празника и викенда, а до града иде само у набавку или код доктора – и то на брзину!

„Одем до града, али како стигнем тако журим да се вратим кући, јер посла увек има много, а све чека на мене јер не знам куд ћу пре. Гледам људе у граду, шеткају се по парку и одмарају, а ја једва чекам да наиђе аутобус да се вратим кући”, прича Љубинка за РИНУ.

Сличан сценирао је и 50 километара даље, у ивањичком селу Рашчићи. За Петру Нешовић радни дан почиње у пет сати ујутру и завршава се кад падне мрак.

„Радила сам цео живот, да сам толико радила у иностранству ја бих била највећи газда у овом крају. Наш рад није плаћен онолико колико би требало, али опет ја сам задовољна – не жалим се”, изјавила је Петра.

Поједине жене на селу су за свој вредан и предан целодневни рад, од својих мужева ипак добиле признање и постале носиоци пољопривредних домаћинстава. Бранка Лазовић из села Липница, пре 20 година напустила је посао у друштвеној фирми и са супругом, на породичном имању почела да се бави сточарством и једна је од ретких у овом крају на коју се води газдинство.

„Вероватно је мој муж либералнији од осталих и препустио ми је домаћинство. Увек сам имала његову подршку и нисмо делили послове искључиво на мушке и женске, већ смо све радили заједно”, каже Бранка.

У Србији је само пет до 10 посто домаћинстава регистровано на жене, а међу њима је најмање пољопривредница млађих од 40 година, око 1 одсто.

РИНА


15.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO