Horor kod Pljevalja: Krvoločni pas napao čoveka, izujedao ga u predelu ruku i glave - jedva ga spasili prolaznici     ·     Proširuju se pista i parking za avione: Aerodrom u Ladjevcima fantastično pozicionirana srpska vazdušna luka, letovi za Tivat tokom leta uvek popunjeni     ·     Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·    


Autor: RINA.rs


Прибојски ђаци коначно могу у учионици да скину јакне: Пуштена у рад топлана на биомасу (ФОТО)(ВИДЕО


Прибој – Топлана на биомасу званично је пуштена у рад и на тај начин грејаће се основне школе "Вук Караџић" и "Десанка Максимовић", Машинско-електротехничка школу и Гимназија, као и Дечији диспанзер.

Наши ђаци су до сад зимски део школске године проводили у јакнама. Да сте видели ту слику, сигурно би вам било још јасније колико је овај дан важан за нашу децу и омладину. Још пре шест година смо указали на овај проблем, кад је инспекција забранила употребу старих ФАП-их котлова који су били кориштени за грејање у Основној школи у Старом Прибоју. Након тога добили смо подршку Владе РС и Регионалне развојне које су нам помогле да решимо овај проблем”, изјавио је председник општине Прибој Лазар Рвовић.

Топлана на биомасу са собом носи бројне бенефите, пре свега боље и квалитетније грејање, допрониси заштити животне средине, али и уштеди.

Најмања уштеда која се добија простом рачуницом јесте 500 хиљада евра, за нас као сиромашну општину важно је да пазимо на сваки динар”, истакао је Рвовић.

Нова топлана на дрвну сечку капацитета 1,8 МW, финансирана је из фондова Владе Републике Србије, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Вредност ове инвестиције је 126 милиона динара. Техничку подршку пројекту пружила је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Ово је корак напред ка потпуном искорењивању фосилних горива. Такође, сечка која се користи је домаће производње и обезбеђују га добављачи из околине, тако да ће стављање у погон нове котларнице утицати и на економски развој у локалној средини и отварање нових радних места”, рекао је заменик председника општине Прибој Саша Василић додајући да се нада да ће овај пример следити и друге општине.

У наредној фази преласка на грејање биомасом у Прибоју, потписан је уговор и расписан тендер за изградњу градске топлане од 8 МW.

Надамо се да ће се са изградњом новог постројења кренути на пролеће, када ће се кренути и са комплетном реконструкцијом топловода. Такође у Прибојској бањи је инсталиран котао на пелет, а планирана је и реконструкција Дома здравља и болнице где се тренутно користи мазут и где планирамо изградњу топлане од 1,5 МW која ће користити дрвну сечку. Ове пројекте планирамо да припремимо у току ове и наредне године”, казао је Василић.

Руководилац програма „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији”, који у оквиру Немачко-српске развојне сарадње спроводи ГИЗ, Милица Вукадиновић рекла је да је сличан пројекта пре две године, са четири котларнице и шест школа, урађен са колегама у Пироту, који је од идеје до реализације трајао три године и где су научили многе лекције које су данас примењене у Прибоју.

Немачка организација за сарадњу је помогла да се направи тај иницијални технички концепт а касније су колеге из Прибоја то преузеле саме. Ми смо научили да без доброг пројектног тима, континуитета на локалу и политичке стабилности нема успеха, јер ако се нешто од фактора мења, комплексни пројекти тешко долазе до краја”, закључила је Милица Вукадиновић.

РИНА


22.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO