Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово село има највише сунчаних дана у Србији: Најчешћи су гости из хладне Скандинавије (ФОТО)


Kраљево – Село Рудно надалеко је било познато као место које, после Хвара, има највећи број сунчаних дана у години у бившој Југославији. Здрава и благородна клима, чист планински ваздух и кристално бистри потоци чине ово подголијско село иделаним за развој сеоског туризма и мештани нису седели скрштених руку и решили су те потенцијале које имају да искористе.

 

Пре петнаестак година Раско и Драгица Милошевић у своје домаћинство примили су прве госте из Београда и Новог Сада и тако је све кренуло.

 

,,Одмах смо видели да су гости одушевљени не само природним лепотама овог краја,него и здравом храном која се овде производи без конзерванса,пестицида и са минималним количинама вештачког ђубрива.И не само то,госте је привлачила близина културно-историјских споменика који припадају највећим драгуљима наше материјалне и духовне културе,као што су Студеница,Градац,Павлица,средњовековни град Маглич,Горња и Доња испосница Светог Саве“, каже домаћин Раско Милошевић за РИНУ.

 

Из године у годину број гостију код Милошевића стално је растао. Овде долазе како домаћи гости, тако и Руси, Италијани, Кинези. Међутим, најчешћи су ипак гости из Шведске, јер након хладне Скандинавије ово место је за њих прави рај.

 

,,Оно што је посебно карактеристично за њихов долазак јесте чињеница да они који једном дођу на Рудно чине то годинама, и њихови утисци које носе одавде су и најбоља препорука за њихове пријатеље ,комшије и познанике да и они дођу на Рудно“,каже Рашков и Драгичин син Драган,који са својом породицом полако преузима бригу о малом туристичком рају на Рудну

.

Све оно што се нађе на трпези у овом а и другим домаћинствима, произведено је у домаћој кухињи, односно башти, њиви и стаји.

 

,,Домаћи сир и кајмак, млеко, домаће пите, гибанице, сушено месо, сланина и кобасица из наше сушаре, ситни колачи, варива и сокови, то је оно на шта смо навикли наше госте и што искључиво траже годинама“, каже Раскова супруга Драгица која у кухињи још увек води главну реч.

 

Домаћинство Милијане Шеклер, победнице серијала ,,Кухиња мога краја“,која се прочула по производима од хељде, пуно је гостију током целе године. Све их је више из иностранства са свих континената.

 

,,Поред здраве и разноврсне хране,гости су врло захтевни и кад је у питању смештај.Зато смо последњих година уложили значајна средства у подизање нових бунгалова јер је инересовање за боравак на Рудну све веће. Помаже нам и локална самоуправа тако да заједничким напорима ову дестинацију можемо учинити још привлачнијом и посећенијом“, истиче Милијана Шеклер.

 

РИНА

 

 

 

 


25.10.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO