Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·    


Autor: RINA.rs


Ево како Срби и Хрвати играју руку под руку у сред Ужица (ФОТО) (ВИДЕО)


Ужице - Да уметност не познаје ни географске границе, а ни прошлост доказ је трећи Етно самит "ТрадицијаНова" који се први пут одржава ван Београда и то на једном од извора српске културе - у Ужицу. У граду на Ђетињи, заиграли су руку под руку Срби и Хрвати, заједно представљајући своје народне песме, игре и обичаје.


"Желели смо показати публици да је све могуће. Заједничким концертима негујемо нашу традицију, спајамо је са другима и штитимо од заборава", рекла је Илеана Јурић Бакотић директорка ансамбла "Ладо" из Загреба.

На Етно самит у Ужице поред хрватских, стигли су и гости из Словачке, Мађарске, Грчке, Црне Горе и Француске. Идејни творац овог пројекта јесте ансамбл "Коло" из Београда, а директор Владимир Декић каже да је једина мисија сачувати традицију и потомцима је понудити на други начин.


"Баштинимо оно што смо добили од својих предака, али смо се пре пар година запитали шта ћемо то оставити генерацијама које долазе. Етно самит је настао како би видели куда уметност народне игре и песме би требало да иде у будућности", изјавио је за РИНУ, Владимир Декић.

У пет дана смештено је три програмске линије, научни скуп, креативне радионице и фестивалски део.


"Уметници из свих делова света тако имају прилику да размењују своја искуства у овој области, а ми можемо много тога да научимо. Знамо шта је наша традиција и чувамо је, али такође се трудимо да сазнамо кроз какве све форме мозе да прође, да би је у новом светлу приказали гледаоцима", каже Декић и додаје је да је заједнички концерт са Хрватима наишао на одличне реакције публике.


"Ужичани су имали прилику да виде изузетан перформанс, и драго ми је што је то било баш овде у срцу Србије. Ми се држимо традиције, и иако се приближавамо трендовима, не значи да се било чега одричемо. На нашим концертима смо увели видео најаве, савремени дизајн звука и тона и публика заиста одушевљено прихвата тај нови концепт", наглашава Декић.

Одржавање Етно самита први пут ван Београда обогатило је културно-уметнички понуду града Ужица, а у оквиру њега представљено је и локално Удружење грађана "Ере", КУД "Севојно" и фестивал "Лицидерско срце". Етно самит ће бити затворен сутра концертом државног ансамбла из Мађарске, који ће приказати нову форму своје традиције стваљену у драмски контекст.

РИНА


27.10.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO