Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·     Srpska svetinja je bezbedna: Prave se zaštitni kameni zidovi pored reke Mileševke, radovi na rekonstrukciji puta do manastira Mileševa biće gotovi do kraja maja     ·     Fudbalski teren na Rekreacionom centru dobio tribine i novu led rasvetu     ·     Crnogorac izbo Bosanca, pa otišao na kafu: Evo zbog čega je učinio jeziv zločin     ·     Teška nesreća kod Loznice: Sudar automobila i kombija, tri osobe voze u bolnicu     ·     Meteo alarm upaljen samo u jednom delu Srbije: Ovo je detaljna prognoza do kraja nedelje     ·     Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Селфи грозница дрма Тару: Док гледате у телефон, не заборавите да погледате и у путоказе (ФОТО)


Бајина Башта - Они су неопходни, а приметите их само кад затреба или кад сте у проблему. Рендзери на Тари чувају природу од људи и људе од природе. Зоран Милутиновић прегазио је сваки метар Националног парка и зна куда води најудаљенији путић или уска планинска стаза.

"Ако се одлучите да посетите Тару морате водити рачуна куда се крећете. Имамо 300 км обележених пешачких стаза, и ако се прате путокази нема проблема. Међутим, често се дешава са се људи запричају или да покушају екаперментисање на своју руку и тада долази до ситуације да се изгубе", прича Зоран за РИНУ.

Ма колико била прелепа, дивља планинска природа у ноћним сатима постаје немилосрдна, зато је врло битно да Зоран и његове колеге брзо реагују и нађу се на правом месту, у право време.

"Најбитније је благовремено лоцирање и онда крећемо. Кад су у питању веће акције увек сарађујемо са полицијом и ватрогасцима, ми познајемо терен тако да им то олакшава целу ситуацију", каже рендзер и додаје да задњих година све присутнији тренд јесте фотографисање на опасним локацијама.

"Ја радим годинама, али у задње време како расте популарност друштвених мрежа, чини ми се да је то постало приоритет. Ако се нисте сликали, као да нисте ни били, и то не важи само за Тару већ буквално за све", каже Зоран за РИНУ и поручује.

"Сликајте се, уживајте у Тари, али видите рачуна о знаковима поред пута, јер нису постављени ту без разлога", нагласио је овај чувар природе у НП Тара.

РИНА


27.09.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO