Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·    


Autor: RINA.rs


Млекарица са факултетском дипломом: Љупка враћа углед жичког кајмака (ФОТО)


 

Краљево – Врућа проја и домаћи кајмак незаобилазни су ако посетите неко од краљевачких домаћинстава. Чуван у дрвеним бачвицама, посебног укуса и мириса овај локални специјалитет још тридесетих година прошлог века био је брендиран као “жички кајмак”, чак и у Хрвтаској. Данас му некадашњу славу и углед враћају младе млекарице, које су начин на који се прави училе од својих предака.

 

,,Факултетску диплому сам одложила у витрину и кренула у производњу домаћег сира и кајмака. Много је исплативије, него да млеко наших крава продајемо у сировом стању. За овај посао ми не треба знање дипломираног економисте, већ само свакодневни рад, чвсрта воља и љубав”, прича Љупка Јанић из Жиче за РИНУ.

 

Захваљујући квалитету сира и кајмака и добром гласу,који се преносио од купца до купца,потражња за млечним производима из домаћинства Јанића из дана у дан била је све већа.

 

,,И сир и кајмак продајемо на лицу места-код куће, тако да не губимо време на пијацама ,по маркетима и продавницама.Све продамо још док се млеко кајмачи а сир је још у груди .Зато сам предложила супругу и свекру да направимо већу млекару и опет су ме послушали.При крају је изградња новог објекта у који смо до сада уложили 30000 евра,од чега је половина из кредита.Успећемо-вратићемо.У међувремену,повећали смо број крава са седам на једанаест и још ћемо следеће године, јер желим да у ланцу производње све буде мени на оку и под мојом контролом“,каже амбициозна Жичанка.

 

Ентузијазам, рад и успех Љупке Јанић нису остали незапажени. У организацији једне продукцијске куће и подршку неколико невладиних организација и медија, који афирмишу женско стваралаштво,креативност и пословност, прошле године проглашена је ,,Женом мудрости у 2018.“

 

РИНА

 


07.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO