Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Особе лишене пословне способности мање видљиве у друштву


Чачак - У склопу обележавања јубилеја, 60 година од оснивања Центра за социјални рад у Чачку, данас је одржан стручни скуп Лишење пословне способности у функцији заштите људских права. Скупу су присуствовали представници свих система који имају надлежности у поступку извршења пословне способности.

Директорка Центра за социјални рад града Чачак, Бранимирка Радосавчевић казала је да су особе које су лишени пословних способности или тек треба да буду, категорија корисника који су најмање видљиви пред друштвом.

„Пословна способност јесте способност сваког човека да доноси одлуке у свакодневном животу, да заступа своја права и интересе, и да се појављује пред институцијама система. Оно што особа лишене пословне способности не може јесте да заступа себе, своја права и интересе. Не може да закључује уговоре, да заснује радни однос, да изађе на изборе да гласа, да заснује породицу и да закључи брак. Много је права која особа лишена пословне способности не може да ужива”, рекла је Радосавчевић.

Она истиче да одлуку о лишењу пословне способности доноси суд на предлог најмање два лекара различитих специјалности који вештачећи лице доносе налазе и мишљење о стању његовог здравља и могућности функционисања, а да према њеним речима, Центар за соц. рад након тога што је лице делимично или потпуно лишено пословне способности доноси одлуку о стављању под старатељство.

„Сваки систем било да је правосудни, здравствени или систем социјалне заштите има свој домен надлежности у заштити лица лишеног пословне способности. Веома је важно и битно да ова три система међусобно размењују информације и сарађују у заштити ове категорије корисника. Разлози за лишење пословне способности могу бити различити, то могу бити особе са инвалидитетом, са менталним сметњама. То су све оне особе које не могу себе самостално да заступају пред институцијама система и које због ограничења у свакодневном функционисању имају потребе за старатељском заштитом”, изјавила је Радосавчевић.

 

РИНА




07.11.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO