Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Особе лишене пословне способности мање видљиве у друштву


Чачак - У склопу обележавања јубилеја, 60 година од оснивања Центра за социјални рад у Чачку, данас је одржан стручни скуп Лишење пословне способности у функцији заштите људских права. Скупу су присуствовали представници свих система који имају надлежности у поступку извршења пословне способности.

Директорка Центра за социјални рад града Чачак, Бранимирка Радосавчевић казала је да су особе које су лишени пословних способности или тек треба да буду, категорија корисника који су најмање видљиви пред друштвом.

„Пословна способност јесте способност сваког човека да доноси одлуке у свакодневном животу, да заступа своја права и интересе, и да се појављује пред институцијама система. Оно што особа лишене пословне способности не може јесте да заступа себе, своја права и интересе. Не може да закључује уговоре, да заснује радни однос, да изађе на изборе да гласа, да заснује породицу и да закључи брак. Много је права која особа лишена пословне способности не може да ужива”, рекла је Радосавчевић.

Она истиче да одлуку о лишењу пословне способности доноси суд на предлог најмање два лекара различитих специјалности који вештачећи лице доносе налазе и мишљење о стању његовог здравља и могућности функционисања, а да према њеним речима, Центар за соц. рад након тога што је лице делимично или потпуно лишено пословне способности доноси одлуку о стављању под старатељство.

„Сваки систем било да је правосудни, здравствени или систем социјалне заштите има свој домен надлежности у заштити лица лишеног пословне способности. Веома је важно и битно да ова три система међусобно размењују информације и сарађују у заштити ове категорије корисника. Разлози за лишење пословне способности могу бити различити, то могу бити особе са инвалидитетом, са менталним сметњама. То су све оне особе које не могу себе самостално да заступају пред институцијама система и које због ограничења у свакодневном функционисању имају потребе за старатељском заштитом”, изјавила је Радосавчевић.

 

РИНА




07.11.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO