Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


На овом месту настају српске шљиве: Стручњаци стварају без престанка (ФОТО)


Чачак – Стручњаци са Института за воћарство из Чачка кроз пројекат рејонизације, који финансира Министарство пољопривреде, успели су током ове године да позиционирају српску шљиву тамо где она заправо треба да буде.

 

“У шљиварству наше земље, доминирају сорте створене у Институту за воћарство у Чачку. Првенствено чачанска лепотица, чачанска родна, али оно што ме посебно радује јесте све веће интересовање за наше новије сорте наду, петру и дивну. Њих немамо још у понуди, али у складу са Законском регулативом за производњу садног материјала имаћемо их током 2021. године, тако да могу да закључим да је шљива водећа врста воћака у нашој земљу”, рекао је за РИНУ, директор Института за воћасртво у Чачку, др Милан Лукић.

 

 

Ресорно министарство је пре две године препознало потребу да се уради рејонизација на подручју целе Србије са циљем да се управо према агротехнолошким условима, климатским и земљишним чиниоцима пољопривредне кулуре позиционирају тамо где треба.

 

“Свака воћка тражи посебне услове када су у питању клима и земљиште, попут кајсије, брескве и малине које се не могу гајити свуда. И зато је потребно направити класификацаију како би остварили најбоље резултате и максималан принос”, наглашава Лукић.

 

Следеће године због промене начина финансирања науке у Србији, Институт за воћарство у Чачку прелази на институционално финансирање.

 

“Очекује нас један тежак и напоран рад, припрема програма за област истраживања , конкурисање за велики број пројеката код Фонда за науку, који је основан током ове године, преко Иновационог фонда, и један комплетно нов начин функционисања Института . Већ смо код Фонда за науоку конкурисали са четири пројекта и очекујемо исход,а свакако у наредној години бићемо спремни кад буде расписан позив”, заључио је Лукић.

 

РИНА

 


12.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO