Direktan sudar vozila Hitne pomoći i putničkog automobila: Saobraćaj kod Bistrice obustavljen, lekari ukazuju pomoć povredjenima (VIDEO)     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Stiže ekranizovana priča koja ledi krv u žilama, snima se film o ozloglašenoj “žutoj kući” na Kosovu: Potpisivali papire kao donori pa na svirep način ubijani, krv je bila svuda po podu i zidovima (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је место где су заједно сахрањени Срби и Немци: Јединствен Споменик четири вере (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – На чачанском гробљу налази се споменик јединствен у свету, посвећен свим ратницима погинулим на овом подручју између 1912 и 1918. године, а који су сахрањени на истом месту.

 

“Овде почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда”, рекла је Лела Павловић, директорка Историсјог архива у Чачку у изјави за агенцију РИНА.

 

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

 

“То је споменик против рата, споменик који треба да помири те људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине”, изјавио је историчар Милош Тимотијевић.

 

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки.

 

“Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна који су дошли да се поклоне жртвама”, рекла је Лела Павловић.

 

Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

 

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.

 

РИНА




15.11.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO