Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Град Чачак доделио 390 бесплатних ауто седишта за прворођене бебе у 2019. години (ВИДЕО)


Чачак - Градска управа Чачка кроз средства Савета за Безбедност саобраћаја по други  пут омогућила је реализацију програма унапређења безбедности најмлађих у саобраћају кроз бесплатну доделу сигурносних ауто седишта за децу.

Седишта су намењена малишанима од 9 до 36 килограма и 135 центиметара висине и задовољавају стандарде и директиве Европске комисије.

Уз пригодан програм и едукацију родитеља како правилно употребити седиште у Великој сали Дома културе данас је уручено 390 сигурносних седишта за прворођене бебе у овој години са територије града Чачка.

Први човек града Чачка Милун Тодоровић истакао да ће се пракса бесплатне поделе ауто седишта најмлађим суграђанима наставити и у будућности.

“И ове године настављамо активности везане за безбедност у саобраћају. За ову намену опредељено је 24 милиона динара из градског буџета за разне активности. Бесплатна подела седишта је једна од најважнијих активности која се односи на пасивну безбедност најмлађих суграђана”, казао је Тодоровић и додао да је прошле године подељено 350 оваквих седишта, а да је ове године тај број већи што је добро јер то значи да је рођено и више беба.

Председник Савета за безбедност града Чачка Александар Петронијевић је истакао да истраживања показују, да су деца која су правилно и безбедно везана у сигурносним седиштима, чак седам пута безбеднија од деце која седе невезана или су у мајчином крилу. 

“Узорци говоре да је због репресивних мера закона и мера полиције, степен коришћења сигурносних појасева на предњим седиштима задовољавајући, изнад 90 процената, док је степен коришћења сигурносних појасева на задњем седишту једноцифрен. Акције бесплатне поделе аутоседишта за децу у бројним локалним самоуправама, показују да са годинама значајно расте свест о безбедности најмлађих током вожње. Ниједан мајчински загрљај не може да заштити бебу као сигурносно седиште и то је доказано много пута, нажалост статистика је неумољива”, истакао је Петронијевић.  

Члан савета за безбедност у саобраћају града Чачка Родољуб Скерлић казао је да се ауто седишта за децу монтирју на задње седиште аутомобила, и да одговарају европским стандардима, као и да на седиштима постоје подешивачи који се померају у односу на узраст.

“Што се тиче осталих активности у току су превентивне акције, а нарочито је стављен акцент на школску популацију. Деци у предшколском узрасту и ученицима првог разреда основне школе биће додељени саобраћајни буквари, подељени су светлећи прслуци а биће организовани и едукативни састанци са ученицима основних и средњих школа о безбедности у саобраћају”, истакао је Скерлић и додао да су све активности у складу са Европском унијом чија стратегија захтева да нема повређене деце у саобраћају.     

РИНА




16.11.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO