Đaci još danas u školama: Počinje prolećni raspust     ·     U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen     ·     Srbin uhapšen po Interpolovoj poternici u Baru: Određuje mu se ekstradicioni pritvor, osumnjičen za teška krivična dela     ·     Ovako je umrla beba koju su rastrgli pitbulovi: Stigao nalaz obdukcije     ·     Produžen pritvor uhapšenima nakon sukoba u Banjskoj     ·     Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·     Čekamo satima i satima: Kolaps na graničnom prelazu sa Hrvatskom, kolona šlepera dugačka preko deset kilometara (FOTO)     ·     Prve slike i snimci sa mesta ubistva u Preljini: Napadač u bekstvu, ubijeni od ranije poznat policiji - njegovim roditeljima Hitna pruža pmoć (FOTO)(VIDEO)     ·     Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·    


Autor: RINA.rs


За мештане Јежевице три километра асфалта важно као аутопут до Чачка


Чачак - Градоначелник Чачка Милун Тодоровић обишао је са својим сарадницима МЗ Јежевицу где је на деоници Грујанска коса асфалтирано око три километра пута

“Скоро три године рађена је пројектна документација за пут у селу Јежевица на деоници Грујанска коса који је био један од најлошијих на територији града Чачака. Упели смо да заједно са Владом Републике Србије која је инвеститор, урадимо овај пут чија је вредност 30 милиона динара”, казао је Тодоровић. Он је истакао да је пут веома је важан за мештане а нарочито за младе и децу који овде живе.

“Оно што ме радује јесте то, да су сви ови малишани са којима сам разговарао данас изразили жељу да по завршетку школовања остану овде у својим домаћинствима и на својим газдинствима”, рекао је први човек града Чачка.

Председница Савета МЗ Јежевица Катарина Спасојевић каже да село тренутно броји 450 домаћинстава и око 1250 становника и као и остала села суочава се са одласком младих из села а један од основних разлога је лоша инфраструктура.

“Главни циљ Савета ове МЗ је да уз помоћ града Чачка и републике Србије је унапреди инфраструктуру у селу а самим тим ће се побољшати услови и квалитет живота што ће резултирати останком младих људи”, казала је председница Света МЗ.

Према њеним речима деоница којом пролази овај пут је најнасељенији део села и њему гравитира преко 200 домаћинстава. План је, тврди Спасојевићева, да се осим овог пута који спаја Јежевицу и Бањицу, уради и пут од манастира Св. Никола, преко Грујиних ливада до Торлака и тиме би се Јежевица повезала са Драгачевом.

Она је истакла да су у протеклом периоду проблеми са водоснабдевањем такође успешно решени уз помоћ града Чачка који је финансирао уградњу филтера за воду на главним кацама у вредности од 2, 5 милиона динара, што је омогућило очување изворишта Српске пећине са којих се пијаћом водом снабдевало пет села.

Наташа Вујашевић из МЗ Јежевица подсећа да је овај пут до сада био у потпуности небезбедан за саобраћај, али да је сада ситуација у потпуности другачија. Она је истакла да је у овом селу у протеклом периоду уз помоћ града Чачка урађено много а посебно истиче подршку у одржавању туристичке манифестације “Качамакијада” која је према њеним речима вратила живот у ово село.

Што се тиче радова на фекалној канализацији Вујашевић је нагласила да су главни вод и секундарна мрежа урађени и да је недовршен остао део према манастиру у дужини од 1200 метара и део од локалитета Караче према Ђоковчевом гробу.

“Ту се налази велики број мештана, и канализација је неопходна, али имамо обећање градског руководства да ће у току следеће године овај проблем бити решен”, закључила је Вујашевић.

Помоћник градоначелника Милан Бојовић потврдио је да су у МЗ Јежевица реализовани бројни инфраструктурни пројекти почевши од реконструкције пута од Јежевице ка Рајцу.

“Извршени су радови на реконструкцији дома који је био у веома лошем стању, сада је функционалан и користи се свакодневно, а у следећој години очекују су нас радови на завршетку капеле на сеоском гробљу, али оно што је најважније јесу радови на завршетку изградње фекалне канализације који су део система у МЗ Заблаће, Јежевица и Вапа. У плану је наставак радова на изградњи путне инфраструктуре”, закључио је Бојовић.

 

РИНА




16.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO