Нови удар на кућни буџет: поскупљују комуналне услуге и вода

Чачак - На данашњем Градском већу усвојено је поскупљење комуналних услуга и воде. ЈКП „Комуналац” Чачак предложило је повећање депоновања и изношења комуналног отпада, у просеку за 8 одсто, односно 10 посто за грађане а 6 за привреду.

„Повећање је урађено на основу калкулације цене услуга, где се параметри нису мењали од 2013. године, а од тада је поскупело и гориво и цена рада, која је некада било 116 динара по часу а од следећег месеца 172,50. Поскупљење не треба везивати ни са чим другим, осим да је разлог функционисање пословања Комуналца. Цена код грађанаће сада бити 6,55 динара по метру квадратно, на годишњем нивоу за просечан стан од 60 квадрата, 438 динара је поскупљење. За то се не би могло рећи да је неки атак на буџет грађана, али због броја корисника, око 30.000, то је за нас значајан износ. Ова измена је усвојена на Градском већу, а видећемо шта ће одлучити одборници. Тако да ћемо после заседања скупштине, радити на плану пословања по новим ценама”, рекао је директор ЈКП „Комуналац” Чачак Петар Домановић.

Иначе, и поред овог поскупљења ЈКП „Комуналац” има далеко најнижу цену у систему Дубоко.

Домановић истиче да ће се са наплатом на сеоском подручју кренути од јануара, када се обезбеде сви технички и кадровски услови.

„Требало би да запослиемо још шест људи, два возача и да набавимо још два возила као и пет стотина контејнера, како би комплетно покрили сва села, негде 60 месних заједница. Негде смо радили рециклажне платое, негде нисмо, морамо нека подручја појачати. То ће се финансирти од укупне калкулације пословања а и градски буџет још није усвојен, тако да је још рано причати о томе. Али у сваком случају, пословање предузећа се не сме угрозити”, казао је он.

ЈКП „Водовод” Чачак такође је предало захтев за повећање цене својих услуга, пошто то није урађено последњих шест година. Цена услуга воде биће повећана за 7,9 одсто и за привреду и за домаћинство, што ће износити 24 динара по једном кориснику на месечном нивоу.

РИНА

 18.11.2019.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 2