Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Потписан Протокол о развојној сарадњи са Немачком вредан до 186 милиона евра


Представници Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке потписали су у Берлину, 20. новембра 2019. године Протокол о Програму развојне сарадње за 2019. годину, у вредности до 186 милиона евра.

 

Државни секретар у Министарству финансија и шеф српске делегације Гојко Станивуковић каже да је потписивањем Протокола отворен простор за интензивирање сарадње у областима одрживог економског развоја, заштите животне средине и енергетике, добре управе и владавине права.

 

Он се захвалио Влади Савезне Републике Немачке на дугогодишњој подршци нашој земљи у процесу евроинтеграција и у спровођењу комплексних и изазовних структурних реформи.

 

Србија је забележила одличне резултате у области фискалне консолидације и макроекономске и монетарне политике. Као резултат мера фискалне консолицације и структурних реформи, Србија је успоставила стабилан систем јавних финансија и стабилно макроекономско окружење, уз силазну путању јавног дуга, чији је удео у БДП-у пао са више од 70% БДП у 2015. години на 51,9% БДП-а у септембру 2019. године“, навео је Станивуковић.

 

Он је немачке домаћине упознао и са другим резултатима реформских мера, чиме је створен фискални простор који ће се користити за повећање капиталних инвестиција, пензија и плата у јавном сектору, као и за смањење пореског оптерећења рада.

 

Јавне финансије ушле су у зону фискалног суфицита из зоне фискалног дефицита, која је у 2017. години износила 1,1% БДП-а. Овај позитивни тренд траје већ три године заредом, а Србија је у првих девет месеци 2019. године забележила буџетски суфицит од 49,9 милијарди динара, што је 63,2 милијарде боље од буџетског плана. Постигли смо реални раст БДП-а од 4,4% у 2018. години, а очекујемо да ћемо 2019. годину завршити са растом од 3,5% или више“, напоменуо је Станивуковић.

 

Он је истакао да је стратешко партнерство двеју земаља од изузетног значаја и да Република Србија и Савезна Република Немачка имају успешне билатералне, политичке и економске односе.

 

Немачка је инвестирала више од 3,5 милијарди евра кроз инвестиције и грантове, како би подржала развојне пројекте и раст, као и да би ојачала капацитете српске привреде. Што се тиче наше билатералне трговине, у периоду од јануара до септембра 2019. године укупна трговинска размена између наших земаља износила је 3,9 милијарди евра“, навео је Станивуковић.

РИНА


21.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO