Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Овако заиста изгледају рафови у косовским продавницама: Слаткиши немачки, плазме - нема (ФОТО)


Штрпце –Тешка година је иза 1200 мештана варошице која се налази на Шар планини. Ови упорни људи, који живе у Штрпцу, нису напустили своја огњишта и поред тога што им је сваким даном отежано нормално функционисање. Сви се врло добро сећају тог 22. новембра 2018. године, када је Влада Косова повећала порез на производе из Србије и БиХ за чак десет пута и када су их у локалним продавницама дочекале шок цене. За 365 дана на рафовима су се проредили српски производи, а примат су узели македонско млеко и немачки слаткиши.

“Српска плазма, смоки, јафа кекс не могу се више наћи у продавницама, само код неких препродаваца, по наравно доста скупљим ценама. Сналазимо се како морамо и једемо оно што имамо”, кеже један Штрпчанин.

Звонко Михајловић, претходни председник општине, каже да у Штрпце сада роба стиже углавном из Македоније и да свако ко долази из ове државе може да пренесе робу у вредности 170 евра.

“И Албанци довозе робу у наше бакалнице, и они су једноставно приморани на неку врсту сарадње. У наш, српски Дом здравља у Штрпцу, којег финансира Влада Србије, долазе бројни пацијенти албанске националности, јер имају више поверења у наше него у њихове лекаре”, рекао је Звонко за РИНУ.

Изузетно тешка ситуација наступила је за локалне сточаре. Игор Јочинац који држи фарму свиња каже да уколико се таксе ускоро не укину на своју фирму може ставити катанац.

“Храна за свиње, концентрат, поскупео је чак 90 посто, а продајна цена меса остала је иста, тако да више не можемо да се поклопимо ни са трошковима улагања, а не да размишљамо о некој заради. Сачекаћемо још неко време да видимо да ли ће доћи до неке промене, ако се ништа не деси затворићемо фирму”, каже Јочинац.

Штрпце је од Урошевца удаљено 30, Приштине 61, Призрена 34 и Скопља 61 километар, а прехрамбена роба до купаца, како кажу мештани стиже и “алтернативним путевима”.

РИНА

 

 


22.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO