Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Svilajnac podržao koncert pijaniste Stefana Đokovića: 130 učenika imalo privilegiju da uživa u najpoznatijim delima klasične muzike     ·    


Autor: RINA.rs


Ево шта кажу стручњаци: Да ли ћемо малине брати и за Божић или ће снег уништити све (ВИДЕО)


Ивањица – Михољско лето се не предаје, што је широм Србије условило цветање кад му време није. Ивањички малињаци су се зацрвениле као да је јун, међутим да ли ће због тога имати шта да се обере следеће сезоне велико је питање.

 

“На гранама има још и злених пупољака, а како је кренуло можда ћемо малине брати и за Божић. Ко зна какав ће онда род бити у јуну следеће године, можда од малине неће бити ништа”, рекао је произвођач Добривоје Радовић за РИНУ.

 

Међутим, стручњаци са Института за воћарство у Чачку кажу да нема разлога за претерану бригу, јер су сорте виламет и микер факултативно двородне.

 

“ После периода извесног краћег захлађења, ако се појаве високе температуре, обавезно у свакој години долази и до плодоношења, углавном у горњој трећини изданака. Тако да процват у ивањичким малињацима није неуобичајена појава”, рекао је др Александар Лепосвић.

 

Забринути произвођачи се ових дана учестало јављају у Институт, а Лепосавић истиче да новембарски процват неће довести до смањеног селедећег приноса.

 

“Апсолутно нема разлога за бригу, с обзиром да ће вршни део следеће године одсећи, а малина ће плодоносити на доњем и средњем делу изданака ”, каже Лепосавић додаје да једини проблем који наши произвођачи могу имати јесте појава влажног и тешког снега који механички може оштетити биљку, јер вегетација је доста продужена и има доста лисне масе па може доћи и до ломљена изданака.

 

РИНА


22.11.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO