Регионални форум младих лидера: Млади у Србији и региону немају времена за чекање (ФОТО)

 Нови Сад - Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Новом Саду, где је са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским и председником Републике Словеније Борутом Пахором учествовао на четвртом Регионалном форуму младих лидера, који је окупио близу 200 младих, друштвено ангажованих људи са простора Западног Балкана.

Председник је поручио да млади у Србији и региону немају времена за чекање и да ће, упркос могућим тензијама и политичким неразумевањима међу државама Западног Балкана, тај део Европе економски убрзано напредовати, што би требало искористити како би се младима обезбедила перспектива и како би они остали у својим земљама. 

"Не одлазе људи зато што су гладни, гладних је мало у било којој земљи овде, већ траже срећнију и бољу будућност", рекао је председник Вучић и додао да ће регион Западног Балкана у року од две године имати још много тензија и политичких неразумевања, али да се у економском смислу очекује убрзани напредак Балкана, много бржи него напредак земаља еврозоне. Он је истакао да ће, према проценама Светске банке и ММФ, просечан раст у годинама које долазе у Србији бити 4,2 одсто БДП, у Албанији четири одсто, а у Северној Македонији 3,5 одсто.  

"Сви остали су далеко испод, те три земље ће да предњаче, остали ће бити испод, а најнижи раст по пројекцијама Светске банке и ММФ биће у Хрватској, око 1,92 одсто", објаснио је председник Вучић и нагласио да цео регион мора да понуди перспективу младим људима, што подразумева и бољу друштвену атмосферу. 

Председник  Вучић је приметио је да се регион испразнио, па је у државама остало мање људи него што показују званични подаци.  

„У Србији, иако се лажемо да имамо 7,3 милиона људи, немамо више од 6,5 милиона становника, БиХ нема више од 2,7 милиона, Северна Македонија од 1,4 милиона, а Приштина нема укупно ни 1,2 милиона, са све 95.000 Срба. У Хрватској нема ни 3,2 милиона људи, а у Црној Гори ни 520.000 становника“, навео је председник Вучић и истакао да је поносан на недавну регионалну иницијативу која је заснована на четири основне слободе ЕУ. Он је додао да је важно да се у региону разговара и да се доносе брже одлуке, како би народу вратили самопоуздање и веру да остану у својим земљама и очекују бољу будућност. 

"Нису људи криви, они само желе веће плате, криви смо ми што нисмо били у стању да обезбедимо боље услове", рекао је председник Вучић и замолио младе да схвате да значајно бољи услови не могу да се обезбеде за годину, две или пет, јер у том периоду плата може да порасте за 30-50 одсто, али не и за 200 одсто. 

РИНА

23.11.2019.


Fotografije