Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·    


Autor: RINA.rs


Црква направљена у храсту старом шест векова: Овде се људи окупљају и моле (ФОТО)


Краљево – Од давнина се верује да дрво има магичну моћ, код Словена у дрвећу су били храмови, а таква слика може се видети и у срцу краљевачког села Чибуковица јер у храсту лужњаку, старом скоро шест векова, направљена је права мала црква, посвећена Светој тројици.

 

Верујући људи у овом селу нису желели да ово, како га често називају, свето дрво, оде у заборав, те су одлучили да му се достојно одуже. Посла око изградње цркве прихватио се Михајло Јеротијевић који је уз помоћ оца Радојка у сатаблу чибуковачког храста саградио молитвено здање насвакидашњег изгледа.

 

,,Света Тројица је сеоска слава и на тај дан се код храста окупи велики број мештана али и гостију из околних села и града Краљева. Међутим, ова светиња је место окупљања и другим празницима те се у нашој цркви налазе и иконе Светог Јована,Светог Василија Острошког, Светог Ђорђа, Пресвете Богородице и још неких светаца. Понеко наврати и недељом да се помоли за здравље и напредак својих најближих и најдражих“, каже мештанин Радош Јовановић за РИНУ.

 

Црква у храсту у Чибуковцу, за који многи тврде да је најстарији у Србији, временом је постала култно место окупљања и молитве верујућих људи овог краја. Сам храст као и здање у њему далује импозантно. Висок је преко тридесет метара, обима осам и пречника два и по метра. Доброг је здравља, како воле да кажу мештани, има широку крошњу и типични је репрезент некадашњих лужњикаво-јасеновох шума у овом делу Србије.

 

За овај џиновски храст се верује да је веома срећно дрво у чијој се крошњи повремено скупљају виле. Од како је у њему направљена црква ,казују мештани, престали су удари громова и муња по врховима његових грана и крошње, за разлику од ранијих времена када је то била честа појава.Одужила му се и дражава, тако што га је заштитила законом због изузетних биолошко - еколошких карактеристика. Мештани Чибуковца су се заклели да ће га, као и до сада, чувати као највећу светињу.

 

РИНА

 


24.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO