Црква направљена у храсту старом шест векова: Овде се људи окупљају и моле (ФОТО)

Краљево – Од давнина се верује да дрво има магичну моћ, код Словена у дрвећу су били храмови, а таква слика може се видети и у срцу краљевачког села Чибуковица јер у храсту лужњаку, старом скоро шест векова, направљена је права мала црква, посвећена Светој тројици.

 

Верујући људи у овом селу нису желели да ово, како га често називају, свето дрво, оде у заборав, те су одлучили да му се достојно одуже. Посла око изградње цркве прихватио се Михајло Јеротијевић који је уз помоћ оца Радојка у сатаблу чибуковачког храста саградио молитвено здање насвакидашњег изгледа.

 

,,Света Тројица је сеоска слава и на тај дан се код храста окупи велики број мештана али и гостију из околних села и града Краљева. Међутим, ова светиња је место окупљања и другим празницима те се у нашој цркви налазе и иконе Светог Јована,Светог Василија Острошког, Светог Ђорђа, Пресвете Богородице и још неких светаца. Понеко наврати и недељом да се помоли за здравље и напредак својих најближих и најдражих“, каже мештанин Радош Јовановић за РИНУ.

24.11.2019.


Fotografije