Шест година ПУ „Моје детињство”: И у Заблаћу вртић следеће године

Чачак - Предшколска установа „Моје детињство” је лепезом различитих активности и догађаја ове године одлучила да обележи шест година постојања. Седмодневне програм завршава се 27. новембра када ће се одржати Трибина за родитеље и запослене „Заштитита деце од електронског насиља” у вртићу Полетарац где ће предавач бити просветни саветник Рада Каранац.
Директорка ПУ Сузана Симеуновић са великим поносом је истакла добијање Светосавске награде за 2018. годину од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја за дугогодишњу посвећеност и ангажовање запослених као и допринос и афирмацију делатности предшколског васпитања и образовања.

„Установа посвећује пажњу разноврсном развијању програма који подржава права и потребе деце и породице у заједници и доприноси ширем обухвату деце. Посебно је препознат исраживачки рад, професиоални развој и посвећено ангажовање свих запослених што је допринело успешном учешћу установе у пројекту од националног значаја. Један такав је и пројекат `Заједно за децу Чачка` о значају укључивања деце из осетљивих група у предшколском образовању који смо реализовали у 2019. заједно за Педагошким друштвом Србије и Центром за интерактивну педагогију Београд као и са Удружењем града Чачка, Центром за психолошку и дефектолошку помоћ и едукадију `Раскршће`.
У септембру месецу у вртићу `Мали капетал` али и у `Полетарцу` реализујемо још један пројекат под покровитељством министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику РС у сарадњи са Саветом за популациону политику града Чачка, а ради се о `Школи за родитеље`. Ове године смо покренули још један програм `Идемо на базен` који је реализован током летњих месеци за сву децу из вртића наше установе. Вртићи `Пчелица`, `Звончица`, `Ђурђевак` и `Дечији гај` стекли су статус међународне еко - школе и добили зелену заставу, а током ове године прикључиће им се још два вртића. Радну годину у септембру смо започели отварањем реконструисаног вртића `Полетарац` чиме су унапређени услови боравка деце и проширени капацитети наше установе за једну јаслену групу. У наредном периоду у сарадњи са локалном заједницом радићемо на даљем проширивању програма капацитета”, рекла је Симеуновић.

Директорка ПУ „Моје детињство” додала је да су ове године били домаћини бројних стручних посета у вртићу „Младост”, а да 90 њихових стручних радника је обучено за примену савремене концепције док четворо њих има и улогу тренера и ментора за обуку колега у другим ПУ.

А да само руководство и запослени у ПУ немају планове и програме који омогућују деци лепше детињство и боравак у вртићима, показала је и велика акција родитеља који желе да уреде двориште вртића „Мали капетан”.
Катарина Благојевић члан Савета родитеља истакла је да је потребно скупити 3 милиона динара средстава да би „мали капетан добио свој брод”.

„Тренутно у дворишту нема ништа од справа које су потребне за нормално развијање деце и за њихово истраживање. Зато позивамо све фирме које су у могућности као и суграђане да учествују у овој донаторској акцији како би смо деци обезбедили срећније и безбедније детињство и надамо се да ћемо успети.”

Помоћник градоначелника за област друштвених делатности Владан Милић рекао је да ће и град учествовати у изградњи бродића и надоместити онолико новца колико буде недостајало.

„Трудимо се да обезбедимо добре услове како деци тако и запосленима у вртићима. Током претходних година, а и током ове године град је издвојио значајна средства за капиталне инвестиције за ПУ `Моје детињство`. Највећа је реконструкција вртића `Полетарац` где је град са Министарством привреде учествавао. Укупна вредност пројекта је била 42 милиона, а град је обезбедио 22 милиоина. Имамо одличну сарадњу и са Министарством просвете преко кога смо набавили различиту опрему за сеоске вртиће. Годинама смо гледали да се сви објекти ПУ обнове тако да данас они изгледају репрезентативно. У 2019. за ПУ `Моје детињство` смо издвојили преко 320 милиона, од тога око 8 милиона за набку опреме у вртићу `Полетарац”, казао је Милић који је похвалио све запослене и руководство установе, као и родитеље који требају као и до сада да сарађуј јер ће се само тако доћи до резултата.

Иначе, ПУ „Моје детињство” има 11 објеката, пет вртића на градском и шест на приградском и сеоском подручју. Тренутни капацитети су 1.600 деце у целодневном боравку и 200 у припремном предшколском програму. Планирано је проширење вртића „Колибри” у Атеници и изградња новог вртића у Заблаћу. Новина од априла, следеће године, када ће бити расписан конкурс за пријем деце, биће да ће родитељи моћи електронски да поднесу пријаве.

РИНА25.11.2019.


Fotografije