Дарко у својој кући гаји комбуху: Жути напитак лечи све (ФОТО)

Бајина Башта - Бројни су начини на које људи покушавају да сачувају здрваље и продуже младост, а двадесетдеветогодишњи Дарко Радовановић одлучио је да се опроба у нечему несвакидашњем. У својој кући, у тегли, пре пар година почео је да гаји јапанску гљиву комбуху.

 

“Кажу да се она користила још 220 година пре Христа у Кини, као и да су напитак направљен од ње пили и ратници Џингис кана јер им је давао снагу и нергију”, започиње Дарко своју причу.

 

Прочитавши сва њена лековита својства одлучио је да је произведе сам и у томе је успео. Купио је једну гљиву, донео је кући и даље поступао према упуствима која је пронашао на интернету.

 

“Гаји се у црном чају који се скува и добро пошећери. Потребно је око два литра. Кад се охлади у њега се стави комбуха и она у томе стоји око петнаест дана. Након тога се процеди и добијена течност пије се једном дневно. Мирис подсећа на сирће и слаткастог је укуса”, рекао је овај Бајинобаштанин и додаје да је у припреми неопходно обратити пажњу на неке од појава које су могуће, ако нисте све урадили како ваља.

 

“Не би смели да се појаве трагови буђи на гљиви, али ни да се осети ужегао мирис чаја. Да до овог не би дошло морате да користите чист прибор и тегле, и да се гљива не дира прљавим рукама”, каже Дарко за РИНУ.

 

26.11.2019.


Fotografije