Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·    


Autor: RINA.rs


Дарко у својој кући гаји комбуху: Жути напитак лечи све (ФОТО)


 

Бајина Башта - Бројни су начини на које људи покушавају да сачувају здрваље и продуже младост, а двадесетдеветогодишњи Дарко Радовановић одлучио је да се опроба у нечему несвакидашњем. У својој кући, у тегли, пре пар година почео је да гаји јапанску гљиву комбуху.

 

“Кажу да се она користила још 220 година пре Христа у Кини, као и да су напитак направљен од ње пили и ратници Џингис кана јер им је давао снагу и нергију”, започиње Дарко своју причу.

 

Прочитавши сва њена лековита својства одлучио је да је произведе сам и у томе је успео. Купио је једну гљиву, донео је кући и даље поступао према упуствима која је пронашао на интернету.

 

“Гаји се у црном чају који се скува и добро пошећери. Потребно је око два литра. Кад се охлади у њега се стави комбуха и она у томе стоји око петнаест дана. Након тога се процеди и добијена течност пије се једном дневно. Мирис подсећа на сирће и слаткастог је укуса”, рекао је овај Бајинобаштанин и додаје да је у припреми неопходно обратити пажњу на неке од појава које су могуће, ако нисте све урадили како ваља.

 

“Не би смели да се појаве трагови буђи на гљиви, али ни да се осети ужегао мирис чаја. Да до овог не би дошло морате да користите чист прибор и тегле, и да се гљива не дира прљавим рукама”, каже Дарко за РИНУ.

 

Овај младић, међутим, урадио је све како треба и добио свој лековити напитак. У његову делотворност уверио се прво он сам, а затим породица и пријатељи, стога је ова жућкасто прозирна течност брзо постала омиљени алтернативни лек.

 

“Отац је имао проблема са каменом у жучи, пио је комбуху и кад је отишао на преглед докторка му је рекла да је камен као руком однешен. У мом крају се прочуло колико је ова гљива делотворна, тако да сам је многима давао на поклон”, каже Дарко.

 

Ако се овај напитак пије редовно, стручњаци кажу да се могу спречити болести артерија, помоћи у биосинтези колагена, протеина који чини структуру костију, коже, крвних судова. Обнавља цревну флору, убрзава циркулацију, снижава шећер и холестерол у крви.

 

РИНА

 

 

 


26.11.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO