Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Луј Бреге желео српско слатко у својим авионима: Бака Дара мешала воће за Французе


Краљево – Не можете доћи у српску кућу, а да вас вредне домаћице на сачекају са слатком. Тако је данас, а тако је било и пре скоро 100 година када је познати француски индустријалац и конструктор авиона Луј Бреге стигао у Краљево како би саградио фабрику.

 

Славни Француз имао је закупљен стан у улици Цара Лазара. У истој згради био му је и биро, за који је причао да га воли више него онај у Паризу. Прве комшије били су му Даринка и Филип Цветић које је често посећивао. А Дара као прави мајстор у прављењу слатка послуживала га је својим специјалитетима”, прича Марина, снајка Цветића.

 

Берге је био одушевљен овим слаткишима од воћа које у својој земљи није имао прилику да проба, стога је вредна Дара спремала слатко како би га пробали и његови пријатељи.

 

Да би удовољила жељама бројних Француза у Краљеву, бака је отворила продавницу колонијалне робе у којој се продавало само слатко и прибор за послуживање. ,,Слатка продавница“ одлично је радила. С обзиром да је Луј Бреге већ имао авио службу, која је прерасла у Ер Франс, често је са својим новим комшијама причао о могућностима и његовој жељи да се српско слатко нађе у Француској, у тамошњим трговинским радњама, те и у његовој компанији”, рекла је Марина за РИНУ.

 

Међутим, ова бизнис идеја је пропала пред улазак Немаца у Краљево 1941. године. Погони Фабрике авиона су тешко оштећени да непријатељу не би пали у руке, а после Другог светског рата фабрика је припојена Фабрици вагона у Краљеву, чиме је дефинитивно окончана производња авиона у овом граду, па тако ни Луј Шарл Бреге више није долазио у Краљево.

 

Кућа Филипа и Даринке Цветић у центру града је национализована и из ње касније однешено све што се могло изнети. Остала је само славска икона, прибори за послужење слатким, кључ од куће, породичне фотографије и успомене. Потомцима кућа је враћена 1986.године.

 

РИНА

 

 

 


29.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO