Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Олга нема времена да се жали: Овако свог болесног сина носи на леђима (ФОТО)(ВИДЕО)


Косјерић – Олга Бошковић одувек је била спремна да за свог сина оболелог од церебралне парализе помери брда и планине.

 

Четири године носила сам га на раменима до школе. И по киши и по снегу. Kад је завршио први разред са врло добрим успехом, била сам пресрећна", поносно прича Олга, која је дубоко загазила у осму деценију живота.

 

Mеђутим, ни Предраг се није предавао, а парализа десне стране тела није га омела у остваривању циљева које је себи постављао. Испод трема родне куће сместио је своју дрворезбарску радионицу. Све што очима види, Предраг од дрвета може и да направи, једном руком.

"Десном руком придржавам предмет или дрво које обрађујем, а све што треба да урадим - урадим левом руком", прича Предраг и додаје да се са дрветом најбоље сналази.

Овом занату Предраг се окренуо пре 30 година. Тајне посла научио је од старог столара из комшилука.

 

"Годинама сам дане и дане проводио гледајући како он обрађује дрво. И ако се може рећи да се очима краде занат, ја сам га крао. Гледао сам и учио. Али, морам признати да се ради и о таленту, а чини ми се да ја имам талента за овај посао", каже Предраг док шмиргла дрво од кога ће направити нови сувенир.

 

Велика љубав овог вештог дрводеље је и музика. Радио је деценијама био саставни део његовог живота.

"Пре него што сам почео да се бавим овим занатом, сваки дан проводио сам уз радио. Много сам научио слушајући разне образовне и забавне емисије, кроз њих сам упознао и различите професије, пределе, занимања... То је био мој прозор у свет. Тада није било могућности као сада, да можете да чујете песму коју волите кад год пожелите, него сам чекао и по неколико дана да снимим то што желим. А када ми то успе, не могу вам описати моју срећу. Ове млађе генерације тешко да би то могле да разумеју", са радошћу у гласу сећа се Предраг прошлих времена.

 

Овај храбри и духом снажни Kосјерац, каже да је одувек имао и подршку породице, брата Томислава, снахе и братаница, али и родбине и комшија, који су увек били ту за њега.

"Kад крене комшија да коси ливаду, поведе и мене. Ја не могу да му помогнем, али направим неку лепу фотографију, мало се испричамо, и брже прође дан и њему и мени. Био сам са рођаком и на Дивчибарама, Златибору... Неке од мојих најлепших фотографија направио сам управо на тим местима", каже Предраг показујући нам фотографије које су завршиле на друштвеним мрежама.

РИНА

 


04.12.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO