Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Председник Вучић се састао са Путином: Рачунамо на подршку Русије


Сочи - Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Сочију са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Председник Вучић изјавио је након састанка са председником Путином да су имали веома добре, веома садржајне разговоре, те нагласио да је захвалан Русији на подршци међународном праву и Србији по питању Kосова и Метохије и очувању територијалног интегритета наше земље.

„Што се тиче политичке сарадње, ми рачунамо на подршку Русије на свим међународним форумима и организацијама, али и Русија рачуна на нашу подршку“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је шефу руске државе пренео своја "невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном. Пре свега имајући у виду њихове изјаве, најаве и покушаје да се додатним притисцима искамчи само признање независности Kосова, а да Србија не добије ништа", и поновио да је захвалан председнику Путину на томе што, по том питању, Србији пружа сталну и чврсту подршку.

Председник Вучић је истакао да је, поред политичке подршке, за Србију од кључног значаја наша економска сарадња.
„Наша трговинска размена расте из године у годину и верујем да ће у 2020. години бити још већа. Разговарали смо и о бројним и значајним инфраструктурним пројектима“, рекао је председник Вучић и захвалио председнику Путину на подршци у реализацији многих пројеката, те додао да руске машине раде на Ðердапу, а Руске железнице реализују пројекте у Србији.

"Добили смо нови кредит од 172 милиона евра, а ми из буџета дајемо 57 милиона евра за три пројекта. Нових 90 милиона у пругу Стара Пазова - Нови Сад, затим 120 милиона евра за Диспечерски центар и додатних 12 милиона евра за пројекат за барску пругу од Ваљева до црногорске границе. Имаћемо модерну пругу. То је све за нас од изузетног значаја", рекао је он.

Председник Вучић је казао да је позвао председника Путина да дође у Београд и да је са великом чашћу прихватио његов позив да присуствује Дану победе 9. маја 2020. у Москви.

„То је огромна част за нас! Посебно желим да се захвалим председнику Путину што поштује независност Републике Србије, што поштује наш суверенитет и наше право да сами доносимо одлуке", закључио је председник Вучић.
Председник Руске Федерације Владимир Путин истакао је да су данашњи разговори са председником Републике Србије Александром Вучићем били корисни и садржајни и да доприносе пријатељству и стратешкој сарадњи две земље.

"Русија и Србија дају велики значај стабилности региона, тежимо успостављању добросуседства и смањењу конфликтног потенцијала", рекао је председник Путин.

Председник Путин је рекао да су он и председник Србије детаљно размотрили све аспекте руско-српске сарадње и разменили мишљења о ситуацији на Западном Балкану, пре свега о Kосову и Метохији, али и о другим актуелним регионалним проблемима.

Председник Путин истиче и да је позиција Москве у вези са питањем Kосова и Метохије непроменљива и да сматра да основ за решавање треба да буде резолуција Савета безбедности 12 44.

Русија је, истакао је председник Путин, спремна да подржи могуће компромисно решење косовског проблема, ако оно буде постигнуто између Београда и Приштине, и да ће Русија "бити на страни Србије".

Он је истакао да је Русија за мирно решење косовске кризе, поштовање суверенитета и целовитости Србије и за адекватно поштовање права свих етничких група.

Председник Путин је истакао да односи Србије и Русије имају богату историју и ослањају се на вишевековно пријатељство и узајамну помоћ, те подсетио да су се два народа борила раме уз раме у Другом светском рату и борили се против нацизма.

У том контексту, навео је да ће следеће године бити обележен важан датум за Русију, 75 година од краја Отаџбинског рата и да је председник Вучић прихватио позив да 9. маја идуће године дође у Москву.

Председник Путин је подсетио на инфраструктурне радове које руске компаније изводе у Србији, као што је унапређење железнице, модернизација железничког центра, брзина и ефикасност.

Kао важан сегмент сарадње издвојио је и културну сферу, најављујући да ће Србији ускоро бити враћена страница Мирослављевог јеванђеља.

РИНА


04.12.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO