Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Распон крила и јак мраз одвели су Добрилу у смрт: Прелетела хиљаде километара и неколико држава


Нова Варош – Крила која су Добрилу одвела у свет, пре два дана одвела су ју је и у смрт и то на терену који је одлично познавала. Женка белоглавог супа загалавила се у врлетима Увца, на само 100 метара од гнезда где се излегла.

 

“Њен распон крила био је око три метра. Вероватно није добро проценила раздаљину и упала је у крошњу дрвећа из које није могла да се извуче. Затекли смо је раширених крила јер због густих грана није била у могућности да их скупи, па је остала немоћна. Вероватно су је ухватили мрак и јак мраз и смрзла се. Њени остаци биће пребачени у Београд, где ће стручњаци са Ветеринарског факултета извршити обдукцију”, прича Миливоје Ремовић, чувар заштићеног подручја за РИНУ који је са овом птицом проводио највише времена док је боравила у волијерима на подивљавњу.

 

“Она је била најпитомија дивља птица са којом сам се сусрео, а било их је доста. Сада у волијерима имамо два орла, којима не можете прићи ни на пет метара, Добрила ми је буквално јела из руке и играла се са нама”, каже Миливоје.

 

У Резервату природе Увац такође је била миљеница, сви су стрепели да ли ће уопште успети поново да се навикне на дивљу природу и полети, а она је то успела мимо свих очекивања.

 

“Од како смо је пустили из волијера, ставили смо јој сателитски одашиљач и пратили њено кретање. Није се више приближавала насељеним местима. Летела је у Босну и Херцеговину, била у кањонима Неретве и Дрине, у Сарајеву и поново се вратила на Увац. Прешла је хиљаде километара и страдала код куће”, изјавио је Стево Радовановић чувар у Резарвату природе Увац.

 

 

Добрила је дефитивно била најпознатија птица у Србији и једина која се након Уроша Нејаког вратила у Србију авионом. Српска побегуља месецима је боравила у Турској где су је мазили и пазили, а затим је уз ангажовање обе Владе враћена у своје природно станиште. На београдском аеродрому дочекали су је политичари и новинари, а турска авиокомпанија користила ју је у својим рекламним спотовима.

 

Природни резерват Увац је са 500 одраслих јединки прва колонија на Балкану и друга у Европи, а прошле године излегло се 99 нових младунаца. У првој години лета многи од њих оду и пронађу станиште у другим земљама, а око 60 посто се врати на Увац где остају до смрти.

 

РИНА

 

 

 

 


06.12.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO