Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Хорор филм на српски начин: Млади Златиборци радили уз штап и канап и успели немогуће


Чајетина - Колико пута сте од старих чули - пазите шта радите, да вам потомци не би окајавали грехе. Овом реченицом водила су се и два храбра момка из Чајетине, Давид и Ђорђе, који су наоружани само стваралачким ентузујазмом решили да у једној малој средини, направе хорор филм базиран на народним веровањима златиборског краја.

"Свако село има своју причу која се преносила са колена на колено. То нам је била окосница од које смо кренули", изјавио је сценариста Ђорђе Живовић и открива појединости из филма.

"Радња се базира на две породичне трагедије и три временска интервала. Реч је о типично српској породици која је живела на селу под Турцима, домаћин је сарађивао са непријатељем стога су хајдуци побили целу породицу, али су изгубили из вида да су тад настрадале и три невине кћерке. Радња се затим пребацује у садашњост где потомци хајдука испаштају због грехова својих предака", испричао је Ђорђе за РИНУ.

Идеја за настанак домаћег хорор филма "Иза затворених врата" настала је 2013. године када је снимљен први део, како ствараоци кажу - уз помоћ штапа и канапа. Снимање другог, дугометражног дела започело је 2016. године, а режисер Давид Колаковић само због тога, подигао је чак и кредит.

"Ми смо доказ да кад је добар тим и добра прича, пројекат може бити остварен без обзира на све потешкоће. Филм и има тежину, зато што смо у њега уложили много труда, рада и сналазили смо се на све начине", изјавио је Давид.

У филму је учествовало 30 глумаца, од чега су три била професионална из Народног позоришта у Ужицу. Током снимања, које је трајало око 2,5 године све што је могло поћи наопако овај млади тим као да није заобилазило.

"Дуго смо снимали на Семењеву где је дебели минус ледио све пред собом, па тако и нашу опрему. Залеђен нам је био кран, али и камера на којој се дугме од хладноће укочило, па је снимала 24 сата пошто није могла да се изгаси. Камион са коњима нам је слетео са пута, једва смо их извукли, а за снимање ратне сцене схватили смо да немамо крв, па смо заклали овцу коју су нам дали сељаци. Кад је снимање филма завршено схватили смо са каквим изазовом смо се заправо ухватили у коштац и колико је заиста било тешко, али битно је да смо успели", каже Давид.

Филм ових златиборских ентузијатста на фестивалу српске фантастике, награђен је Пирамидом и тако су однели победу над филмовима који су снимани са много већим буџетом. Три пута приказан је пред публиком у Чајетини где је изазвао опште одушевљенње, тако да су ови младићи дефинитиван доказ да кад нешто довољно желите – то можете и да остварите.

РИНА


12.12.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO