Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Како се Краљево дигло из пепела: Некада град на умирању сада живи нови живот (ФОТО)


Краљево - Oд шесдесетих до пред сами крај деведесетих година прошлог века Краљево је било један од носилаца економске стабилности и развоја Србије, чак и велике Југославије. Само у четири индустријска гиганта: Магнохрому, Фабрици вагона,Јасену и Каблару било је запослено више од 15000 радника, са Магнохромовим рудницима и пар хиљада више, са редовним платама, сигурним тржиштима и извозом који се мерио десетинама милиона долара.

Период транзиције био је погубан за град на Ибру. Због лоше приватизације око 20.000 радника за свега две-три године остало је без посла,а на двадесетак фирми, међу којима и на некадашње гиганте стављен је катанац- имовина уништена и опљачкана. О Краљеву све се чешће и са све више аргумената говорило као ,,граду на умирању“ или ,,дављенику на Ибру“.

Крупне инвестиције наговештај препорода

На седници Скупштине града, последњих дана децембра, пред одборницима ће се наћи највећи буџет у историји града. О каквом се напретку ради говори градоначелник Краљева др Предраг Терзић, изношењем неспорних бројки.

Године 2016. имали смо буџет од 2.600.000.000 динара, а већ 2019. буџет је достигао 4.100.000.000 динара. Ове године смо направили велики искорак и буџет града Краљева за 2020. износи 4.370.000.000 динара. Поред две велике инвестиције, које реализујемо уз огромну помоћ председника Републике Србије Александра Вучића, које су значајне за читаву Централну и Западну Србију, за Моравички, Рашки и Расински округ-изградње Моравског коридора и отварања аеродрома ,,Морава“ у Лађевцима, у Краљеву се реализује још неколико веома великих инвестиција”, рекао је Терзић.

У две фабрике посао за 7.500 радника

Градоначелник Терзић посебно потенцира значај градње две велике фабрике-,,Леони“ и ,,Тај групе“, које су прве велике фирме које се граде у Краљеву после више од три деценије.

До 2023.године немачка фирма ,,Леони“ ће запослити 5.000 радника,баш онда када ће бити отворена и деоница ауто-пута од Адрана,односно Краљева до Београда, а у фабрици ,,Тај групе“ до 2021. године биће запослено 2.500 људи.У ове две фабрике данас ради 1.200 радника ,што је огроман помак ако знамо да је Краљево у процесу приватизације остало без великог броја радника“, истиче градоначелник Терзић.

Крупне инвестиције у области привреде прати изградња нових инфраструктурних објеката ,реконсструкција и модернизација постојећих које граду враћају некадашње позиције и важност, не само привредног центра Србије, него и саобраћајног, културног и спортског.

,,У току је изградња станова за снаге безбедности у насељу Рибница, на свега три километра од центра града.Припадници Војске,Полиције,Жандармерије, Безбедносно-информативне агенције моћи ће да купе стан по изузетно повољним условима-цена квадратног метра износиће 400 евра.

Граде се социјални станови у Доситејевој улици, где су људи до скоро живели у условима недостојним човека. Њихови стари,оронули станови биће замењени новим,а они ће платити само разлику квадрата“, казује Терзић.

Значајне инвестиције у школе,вртиће и друге објекте за децу

Градоначелник Краљева посебно наглашава да су улагања у школе, обданишта, спортске терене, важне инвестиције у будућност града,у децу, која траба да остану у овом граду и преузму бригу и одговорност за судбину Краљева.

,,Завршили смо павиљон на Гочу, у шта је град уложио 65.000.000 динара, окончали јавну набавку нове жичаре у вредности 35.000.000 динара, за шта је Министарство трговине,туризма и телекомуникација издвојило 15.000.000 динара.
Уз помоћ Јавног предузећа ,,Путеви Србије“, реконструише се пут ка планини Гоч, а вредност прве фазе радова је 144.000.000 динара.

Отворен је вртић ,,Миломир Главчић“ на Берановцу,укупне вредности 63.000.000,а 10.000.000 евра је донација нашег добротвора Миломира Главчића из Канаде“, наглашава градоначелник Терзић.

РИНА

 


27.12.2019.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO