Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ево како се мештани планинских села боре са снегом: Стигле муке са свих страна (ФОТО)


Горњи Милаовац – До пре пар дана у Србији је било 15 степени и сви су одмахивали главом, говерећи како више нема праве зиме. Међутим, за само две ноћи у западном делу земље нападало је метар снега, а најкритичнија ситуација је у планинским селима.

 

Под Сувоборм, темепература је стадандардно у двоцифреном минусу. Поједина домаћинства сатима су била без струје, а вода је заледила у цевима. Путари без престанка раде на прочишћавању путева, како не би било одсечених праваца.

Иван и Слободан Дамљановић у току мећаве затекли су се у аутомобилу у ком су провели неколико сати.

 

Снег је сипао целу ноћ. Нисмо могли да се померимо из снежног наноса, ни напред, ни назад. Остали би заглављени да трактор са ланцима није дошао по нас, јер уз путарске машине он једини може да се креће, кад нас окује снег”, рекао је Слободан за РИНУ.

 

Иако су снежне падавине већини донеле велике проблеме у свакодневном функционисању, има и оних који задовољно трљају руке због висине снежног покривача на Сувобору.

 

Гости нас од јуче зову и питају да ли има снега и да ли су прочишћени путеви, како би новогодишње празнике дочекали у зимској идили” рекла је Марина Мирковић из етно села које је спремно да дочека посетиоце уз домаћу храну и ракију.

 

Поједине су стигле и возачке муке, јер на дебелом минусу већина аутомобила – неће да упали.

 

Нема шансе, само на гурку или на преспајање. Свако јутро ако треба негде да се иде, мора око пола сата раније, да би ауто уопште и упалило”, изјавио је Драган Павловић.

 

Поред Сувобора, и даље веома тешка ситуација је у ивањичким планинским селима Мечке, Остатија, Брусник, Девићи. Службе за чишћење и одржавање путева су све време на терену и за сада успевају да одрже проходност али се апелује на возаче да без зимске опреме не крећу на пут.

 

Снег је тренутно знатно слабијег интензитета, а наредних дана очекује се да ће у потпуности престати да пада, тако да ћемо моћи да очистимо и најудаљеније путне правце”, казао је Лазовић.

 

РИНА

 


30.12.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO