Михајловићева: Не мерим се ни са ким у Влади Србије

Београд - Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за божићно издање "Блица" да се никада није поредила ни са ким од министара у Влади Србије.

- Да сам се поредила са другима, никад не бих могла да станем испред грађана и покажем 350 км нових ауто-путева, нови међународни аеродром, да смо девети на свету по грађевинским дозволама... О нашим делима нека суде после нас. Имам циљ и визију којој сам посвећена, да буде најбоља, јер су резултати важни за генерације које долазе -  изјавила је Михајловићева.

 

Говорећи о епитетима које је добијала од других да је "булдожер министарка", "грделичко девојче", да је "амерички и британски шпијун", да "само што није смењена у Влади и СНС", да "нервира премијерку" и да "не уме да ћути", Михајловићева одговара да није саткана, нити жели да игра по овдашњим клишеима.

- Све ове стереотипе смишљају они који се само плаше жена. Никако да схвате да жене могу све, могу да буду професори, доктори наука, да граде путеве, а могу и да буду домаћице и да гаје децу. Све могу. Мени је најважније да завршим посао због ког сам и овде где сам. Имаш проблем, реши га, иди даље! Не кукај, него ради! Ради на себи! Туђи нерад не сме да ти буде изговор! Не тражи кривца, нађи решење! Сакупи добар тим, убеди их у свој циљ. Само победа се рачуна. Ето, таква сам у послу -  каже Михајловићева.

Одговорајући на коментар премијерке Ане Брнабић која ју је оценила као "солисту", Михајловићева одговара да увек има своје мишљење и да се не плаши да га каже где треба и коме треба.

"Лакше је климати главом него мућнути њоме, лакше је ходати утабаним стазама него крчити своју. Лаке одлуке доносите кад мислите о себи, а тешке кад мислите о будућности земље, то сам и научила од најбољег међу нама. И увек сам бирала ово друго јер ме је искуство научило да лакши пут не доноси резултат. То сам, верујем, и показала у инфаструктури, што грађани виде. Не обраћам пажњу на то да ли ме неко воли или не. Свој посао радим најбоље што могу, дајем максимум и улажем све своје знање и искуство - каже за "Блиц" Михајловићева.

 

Министарка каже да је у свом послу, поред свих изграђених ауто-путева и нових пруга, можда најпоноснија на то што је успела да у јавности промени свест и перцепцију о инфраструктури.

"Инфраструктура је у време Велимира Илића и Милутина Мркоњића служила за подсмех. Уместо нових путева памтите само Илићево “крадуцкање” и Мркоњићеве “своч” сатове, муљања за дозволама. Данас у инфраструктури имамо лигу шампиона! У Србији раде две највеће компаније на свету, амерички “Бехтел” и турска “Енка”, моћне кинеске компаније, од “Пауер Чајне” до ЦРБЦ, ЦЦЦЦ, ту су “Руске железнице” које су међу најбољима на свету, “Азвирт” из Азербејџана, наше компаније се дижу", истиче Михајловићева.

РИНА

06.01.2020.


Fotografije