Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Божићна чесница месила се водом са извора: Обавезно се прави у кружном облику (ФОТО)


Чачак - Божићна трпеза не може да се замисли без чеснице, коју у рану празничну зору умесе вредне домаћице. Ни Даница Радојевић из села Горња Горевница није изузетак, па је устала пре него сто је свануло и заврнула рукаве.

"Будимо ср пре првих петлова, како би се започели разни послови и била успешна цела година. Први мој задатак годинама уназад је да се спреми чесница за породицу", прича Даница за РИНУ.

Божићна чесница меси се од једноставних састојака - брашна, воде, соли и мало уља, а у новије време додаје се и мало квасца. А овај празнични хлеб носи и јаку симболичку поруку.

"Док се меси, у тесто се ставља дрво бадњака да породица буде здрава, затим пара да би кућа била богата, кукуруз и пшеница са би амбари били пуни, а година родна", рекла је ова чачанска домаћица.

За припрему чеснице најважније је да се умеси у добром расположења, а у породици Радојевић та традиција се поштује већ деценијама.

"У време моје баке чесница се месила водом са извора, коју је на Божићно јутро у кућу доносио домаћин", присећа се Даница.

Чесница има велики значај за целу породицу и сви чланови добиће своје парче за Божићном трпезом.

"Прави се увек у округлом облику. Симболизује окупљање породице и свих чланова на једном месту. Чесница се ломи рукама, сваки члан добије бар један део како би имао напредак у предстојећој години", каже протојереј Марко Мирковић.

На богатој Божићном трпези, којом се прекида пост, чесница заузима најзначајније место.

РИНА


07.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO