Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


На такмичењу у Чикагу салчићи засенили колаче из целог света: Одували шварцвалд и сахер торту


Краљево – Српска проја недавно је уврштена на листу 50 најбољих хлебова у свету, а њеним путем “кренули су” и салчићи. У највећем српском граду у Америци – Чикагу, одржано је међународно школско такмичење на ком су колачи од свињског сала, Анђелије Анђе Војиновић,ученице другог разреда тамошње гимназије,освојили прво место у конкуренцији близу стотину разних колача из националних кухиња неколико десетина држава са свих континената.

 

Анђин успех је утолико већи што су њени салчићи по свим критеријумима надмашили специјалитете чувених кухиња,почев од италијанске,аустријске,немачке,грчке,пољске,затим бразилске, перуанске, мексичке, аргентинске и многих других. Иза традиционалног српског колача остале су и чувене торте: “шварцвалд“, “сахер“, “капресе“, те аргентински “пастелитос“, пециво од кромпира и дуња, “сирники палачинке“ из Русије, мексички свадбени колачићи и многи други.

 

,,Веровали смо да ће салчићи ,које је Анђа месила уз велику помоћ и подршку своје баке ,што су пропозиције дозвољавале,добити високе оцене,али овакав успех нисмо могли ни да сањамо.Поделили смо стотину рецепата и да смо их имали још толико,не би било довољно ,јер је интересовање било огромно ,почев од других учесника-такмичара,професора,публике.Одличан утисак оставила је порука са добродошлицом у пријатељску Србију,која је с врло лепом вазом са салчићима представљала комплетан и јако привлачан аранжман“,не крије задовољство Анђина мајка Тања.

 

Анђелија Војиновић,или само наша Анђа,како је сви зову, одлична је ученица средње школе у Чикагу.Последње четири године најбоља је у разреду и њене дипломе потписивали си амерички председници Барак Обама и Доналд Трамп. Амбициозна је и вредна ,и живи са својим сновима и плановима.

 

,,Иако сам рођена у Америци, у срцу ми је Србија јер су сви моји дошли из те драге Србије.Волим наше обичеје, традицију, културу, наше људе, наравно и српску кухињу и зато ми је овај успех још дражи“, казала је Анђа након доделе признања.

Бака Весна има највећи допринос у Анђиној победи, као и успесима на другим пољима.

,,Кад је била мала с великом пажњом пратила је мој рад у кухињи.Хтела је да све радимо заједно,говорећи да ми много помаже.Развијање кора била јој је највећа забава. Кад у целом Чикагу нисмо могли да нађемо оклагију примерену њеном узрасту, деда Раде јој је ту омиљену и важну играчку направио на стругу. Њу и дан данас чува,као неку веома драгоцену ствар“,казује баба Весна Јаблановић.

Анђа не види себе у кулинарству или сродном послу као будућој професији.Спрема се за колеџ и наставак школовања.Задовољна је што је испунила део својих дечијих снова и обрадовала своје родитеље и осталу родбину.С њима ће,како воли да каже, делити и све своје будуће успехе.

РИНА


09.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO