Ренџери са Таре боравили у Колараду и открили како раде Американци: Панцири и оружје неопходни

Бајина Башта – Двојица ренџера са Таре имала су прилику да виде како раде спасиоци у далекој Америци, и то у Колораду у НП “Блек кењон оф Ганисон”. Иван Илић и Милисав Мијатовић били су гости колега који иако раде преко океана, имају доста тога заједничког.

Просечна надморска висина Таре је око 1.000 метара, а националног парка у Колораду скоро дупло виша. И док нашу шумовиту планину настањују мрки медведи, дивокозе, дивље свиње и срне, територијом Црног кањона преовладава голет, црни медведи, јелени и дивље мачке

 

“Црни кањон се налази на реци Ганисон која формира реку Колорадо, на којој је чувени Велики кањон, један од најдубљих на свету. Код нас доминира кањон Дрине, један од најдубљих у Европи. Најближе насељено место америчком парку је Монтроуз, удаљено као и Бајина Башта од Таре, а притом су и сличне величине. Имају вештачка језера и тунеле који их спајају, као што су код нас Перућац и Заовине. Попут Таре, имају и дивне видиковце, чак и стару пругу попут оне у Мокрој Гори”, рекао је Милисав Мијатовић.

11.01.2020.


Fotografije