Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Чачак добио још један споменик култутре: Чувена Соколана саграђена пре једног века


Чачак - На иницијативу града Влада Републике Србије је усвојила Одлуку да зграда Соколског дома у Чачку добије статус споменика културе. Зграда која је од највећег значаја за развој чачанског спорта и сада изгледа као споменик, а овом одлуком кренуће се у заштиту и реконструкцију објекта, али тако да задржи свој првобитни изглед.


“Планирано је да се иза Соколског дома подигне сала за борилачке спортове која неће нарушити изглед Соколане. Популарна Соколана је и данас функционална и ученици Економске школе користе је за потребе извођења наставе физичког васпитања и тако ће бити све док школа не буде завршен простор у школи. Ту се одржавају и корективне гимнастичке вежбе за децу узраста од седам до 14 година. Ове активности финансира град и потпуно су бесплатне а посећеност је велика”, рекао је помоћник градоначелника Чачка, Владан Милић.

Он је прецизирао да је у Соколском дому урађена реконструкција помоћних просторија, фискултурне сале и свлачионица, тако да деца имају добре услове.

“Сама зграда захтева и спољашњу реконструкцију, и морам да кажем да имамо одличну сарадњу са краљевачким Заводом за заштиту споменика, тако да ћемо у договру са њима приступити реконструкцији”, закључио је помоћник градоначелника Владан Милић.

Иначе, изградња Соколског дома је започела 1912. године на иницијативу чачанских трговаца, завршетак радова био је 1914. a 1925. године објекат је поклоњен граду. Од тада па до краја осамдесетих година у њему су Чачани вежбали гимнастику, борилачке спортове, дизали тегове.

РИНА


13.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO