Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Поповић на Гајдар форуму у Москви: Привреда је покретач иновација сваке државе


Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествовао је данас на међународном економском Гајдар Форуму у Москви и том приликом истакао да се само синергијским деловањем привредног и академског сектора ствара подстицајно окружење за развој иновационог екосистема у коме држава има важну улогу.

 

Држава мора да подржи већу иновативност привреде, да подстакне улагања у модернизацију традиционалних индустрија, али и подржи иновације у раним најризичнијим фазама развоја“, изјавио је Поповић.

 

Он је указао на неопходност веће сарадње између привреде, као покретача иновација и академских структура за комерцијализацију резултата научно-истраживачких активности.

Истовремено, треба пружити једнаку прилику и подршку младим талентима из целе земље да оснивају нове компаније и развијају своје идеје”, казао је Поповић.

Он је, обраћајући се присутнима на овом престижном Форуму, кога називају још и „Руски Давос“ истакао важност постојања државне инфраструктуре, као и то да технолошки трендови захтевају периодично унапређење њеног капацитета, како би могла да подржи најсавременија решења базирана на разним технологијама.

 

Примена вештачке интелигенције и 5Г технологија обезбедиће новине у разним областима, као што су комуникације, паметни градови, коришћење потрошачке електронике, аутомобилска индустрија, заштита животне средине“, казао је Поповић.

Поповић је указао и на неопходност унапређивања амбијента за развој иновационих технологија на глобалном нивоу, који мора да буде повољан и подстицајан.

 

У години пред нама очекујем да ће највеће економије света попут НР Кине, Сједињених Америчких Држава и Русије наставити да усмеравају трендове у светској привреди и економији“, рекао је Поповић.

 

Поповић је истакао да потреба за суочавањем са изазовима које намеће убрзани развој технологија захтева креативност у њиховом превазилажењу.

Пре свега то подразумева развој телекомуникационе инфраструктуре, али и регулаторна питања попут заштите и коришћења података, програме подршке глобалној сарадњи и слично“, навео је Поповић и додао да ће сајбер безбедност и даље бити једно од најважнијих питања када је у питању стварање амбијента за развој и коришћење нових технологија.

 

Министар за иновације и технолошки развој је изјавио да нова решења иницирају потпуно нове индустрије које су прилика за мале земље попут Србије да остваре натпросечан раст.

У овом процесу највише се ослањамо на знање наших инжењера и у томе видимо велику шансу за нашу земљу“, закључио је Поповић.

 

Министар је информисао велики број учесника Форума о свим позитивним ефектима иновација и нових технологија које утичу на раст српске економије у последњих неколико година.

 

Гајдар Форум, у организацији Руске председничке академије за националну економију и јавну администрацију једна је од најважнијих годишњих међународних научних конференција у области економије у Русији.

 

Форум је основан 2010. године у знак сећања на Јегора Гаидара, водећег руског економисту и архитекту руских реформи с почетка деведесетих година. Временом, Форум је стекао репутацију једног од водећих догађаја у економској политици у Русији, а годишње окупља више од 8.750 учесника и 165.000 онлајн публике, као и познате научнике, представнике власти, јавне и политичке личности и привреднике из различитих земаља.

РИНА


16.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO