Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·     U Srbiji još danas toplo, od sutra osetno hladnije     ·     Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·    


Autor: RINA.rs


Дворац Обреновића у Такову доживео трагичну судбину: Сада се гради из пепела (ФОТО)


Горњи Милановац – У јуначком Такову ове године креће изградња реплике дворца Обреновића који је изгорео у пожару 1917. године. На месту где је некад била краљевска вила након ватрене стихије остали су само зидови који су временом пропали. Инвестиционим планом “Србија 2025” у секцији Туризам опредељена су средства за изградњу.

 

“То ће бити још један корак ка развоју туризма у нашој општини. А Таково као историсјко место засужује такву грађевину. Почињемо са пројектном документацијом, следи експропријација као и издавање грађевинских дозвола. Ако све буде ишло очекиваним током, са радовима ћемо почети до краја године. Панирано је да држава у овај пројекат уложи око пет милиона евра”, каже за РИНУ председник општине Горњи Милановац Дејан Kовачевић.

 

Првоботни дворац био је намењем краљу Александру и краљици Драги Машин, а изградили су га мештани Такова народним кулуком без новчане надокнаде у част Обреновића.

 

“Споља је изгледао као швајцарска вила, а унутра је био намештен у шумадијско-моравско стилу. Имао је приземље и спрат, као и дрвено поткровље које је и било узрок пожара. Налазиле су се ту и банкет сала, сала за картање, спаваће собе и велики трем, а фасада је била упечатљива”, каже Александар Марушић, директор Народног музеја Рудничко – таковског краја.

 

Краљевски пар овде је боравио само једном, у лето 1902. године кад су им свечано били и уручени кључеви овог дворца.

 

“Према записима овде су дошли на пропутовању из Горње Добриње и наставили даље према Чачку и Горњем Милановцу. Због несрећне судбине која је већ следеће године задесила краљевски пар, то је уједно био њихов први и последњи боравак у дворцу који је српски народ саградио за њих”, каже Марушић.

 

У плану је да реплика дворца Обреновића, чији почетак градње се очекује у току ове године буде полурезиденцијалног карактера и ту ће се примати највише светске делегације.

 

РИНА

 


16.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO