Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Заштита животне средине приоритет


Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Републици Србији Шан Меклауд разговарали су данас о приоритетним питањима у области заштите животне средине у нашој земљи, могућностима сарадње у овој области, разменили искуства у погледу решавања проблема загађења ваздуха и разменили мишљења о питањима климатских промена у региону и свету.

Министар Триван је навео да је Србија посвећена решавању проблема у заштити животне средине и достизању европских еколошких циљева, што доказује и утврђена Преговарачка позиција за Поглавље 27 –животна средина и климатске промене . Казао је да су приоритети решавање проблема отпадних вода и комуналног отпада и да се у циљу припреме инвестиционог циклуса у овој области, у који треба да се уз иностране укључе и домаће компаније, интензивно припрема пројектно-техничка документументација за изградњу постројења за прераду отпада и отпадних вода. Триван је рекао да Србија има интензивну билатералну сарадњу у заштити животне средине са свим земљама региона.   

На састанку је било речи о значају активности и иницијатива које Србија покреће у регионалним и међународним оквирима. Истакнуто је да су пошумљавање и гашење индивидуалних котларница регионално важне иницијативе. Заједнички је оцењено да је компаративна предност региона екологија, а КОП 26 и Скупштина УН за животну средину, УНЕА-5 где је Србија једна од потпредседника, формат у коме овај регион може да допринесе и учини помаке и да допринос глобалној борби са климатским променама за здраву животну средину. 

Амбасадорка Меклауд је изнела искуства своје земље у заштити животне средине и истакла спремност да подржи Србију у достизању европских еколошких стандарда и у реализацији еколошких иницијатива у региону и у међународним оквирима.

Саговорници су се сагласили да су питања климатских промена важна како за земље региона, Европе тако и глобално и да очување здраве животне средине отвара пут напретка и развоја.

РИНА


18.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO