Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Lokalizovan požar u podgoričkoj školi: Polumaturanti slavili kraj nastave pa bakljom zapalili krov, nema povređenih (FOTO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·    


Autor: RINA.rs


Изожбу "Чистач" посетило 76.000 људи


Ретроспективнa изложбa Марине Абрамовић „Чистач“ у Музеју савремене уметности, коју је подржала Влада Републике Србије и национална платформа „Србија ствара“ успешна је афирмативна међународна промоција Србије као културне, иновативне и креативне земље талентованих људи.

 

Посета од 76.000 људи из Србије и иностранства, ванредно интересовање домаћих и страних медија, као и угледна имена из света уметности који су посетили Београд, указују да је изложба остварила најважнији циљ, каже виша саветница председнице владе за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе „Србија ствара“ Ана Илић.

 

Култура има огроман потенцијал да изгради репутацију државе, привуче инвестиције, економски, друштвени и развој туризма. Овако афирмативно медијско праћење изложбе, посебно у светским медијима, вреди једнако као вишемилионска маркетиншка кампања, а има далекосежније ефекте. Зато стално истичемо да треба улагати више новца у културу. Било нам је веома важно и да Марини Абрамовић омогућимо да се, после толико година, у својој земљи представи онако како заслужује. Исто тако желимо да подржимо све наше талентоване и успешне уметнике, научнике, иноваторе који су у свету постигли значајне резултате и који су већ најбољи амбасадори наше земље. То је главни циљ платформе Србија ствара“, каже Илић.

 

Илићева истиче да је посебно важно и то што су у многим светским медијама осим саме изложбе „Чистач“ промовисане и многе друге уметничке галерије, дизајнерски студији и продавнице, као и културна и туристичка места у Београду и Србији. Не само да је један Њујорк тајмс изложбу „Чистач“ ставио на листу 28 најважнијих у 2019. години, већ је и британски Би-Би-Си Београд прогласио једним од пет најкретивнијих градова на свету. О изложби су писали и немачки Дојче веле, Вашингтон пост, Си-Ен Тревелер, Бизнис инсајдер, магазини Вајерд и Форбс, шпанска агенција Е-Фе-Е, Еј-Би-Си Њуз, али и многе уметничке публикације, попут: Артнет, Гугенхајма, Модернизам, Артленд магазина...

 

Овакве референце привукле су на изложбу и велики број угледних имена из струке: Жером Санс (Jerome Sans), кустос, критичар савремене уметности и кооснивач „Palais de Tokyo“ у Паризу, једно од најважнијих уметничких центара у Европи; Реин Волфс (Rein Wolfs), холандски историчар уметности, кустос и директор МузејаSteleijk“ у Амстердаму, Ули Сиг (Uli Sigg), швајрацски бизнисмен, дипомата и колекционар уметнина, члан саветодавног одбора Тејт Модерн галерије у Лондону ; Томас Остермајер (Thomas Ostermaier), чувени немачки позоршини редитељ који највише ради за познато берлинско позориште „Schaubuehne“...

 

У изложбу „Чистач“, која је трајала је од 21. септембра 2019. до 20. јануара 2020. године, уложено је милион и 300 хиљадa евра. Од тога је Влада Републике Србије, преко Министарства културе и информисања, издвојила око 660 хиљада евра, док су остатак финасирали више од 20 донатора и спонзора. Због виоског нивоа продукције, само 

техничку опрему уложено је 300.000 евра. Важно је истаћи да ће та иста опрема остати у Србији на коришћење културним и уметничким институцијама.

 

Музеј савремене уметности у Београду од продаје улазница и сувенира зарадио је око 240 хиљада евра, а управо због субвенција државе, а на иницијативу Кабинета председнице владе Ане Брнабић, која је препознала важност овакве изложбе за целокупну културну и уметничку сцену Србије, карте су коштале минималних 600 динара. Идеја је била да се приступачном ценом омогући што већем броју грађана да посети изложбу.

 

Осим што смо нашој публици омогућили да види Маринина дела, ова изложба урадила је много више за Србију – месецима се у јавности полемисало о уметности, светски медији преносили су најпозитивније утиске из наше земље, млади уметници који су учествовали у реализацији изложбе и перформансима имали су прилику да се представе и својим ауторским делима. Ово улагање се вишеструко исплатило и сада остаје да смислимо којим следећим сличним догађајем или креативним пројектом да наставимо овај позитиван тренд“, закључује Ана Илић.

 

Национална платформа „Србија ствара“, основана на личну иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, нов је начин представљања Србије који афирмише вредности савремене Србије – креативности, иновативности и оригиналности.

 

Овај концепт, проистекао из Савета за креативне индустрије, има за циљ да препозна, афирмише и истакне уметничко и свако креативно стваралаштво и успех у областима обухваћеним економијом заснованом на знању.

 

 РИНА


22.01.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO