Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово језеро је највећа мистерија у Драгачеву: Док се једни у њему купају, други га заобилазе (ВИДЕО)


 

Лучани – У брдовитом Драгачеву опасано густом шумом, на само 17 километара од центра Гуче налази се језеро Голи Камен. Ова вештачка акумулација настала је изградњом бране 1990. године и била намењена пре свега за водоснабдевање. Међутим, тој намени језеро никад није служило, па је сада то нетакнута природна оаза између Котраже и Вучковице.

 

“Приликом изградње језера кружиле су приче да је на дну језера сакривен опасан нуклеарни отпад који је, како су говорили, стигао из Словеније. Поједини су у то поверавали и њих нема чак ни на обалама, а остали мештани уживају у чистој води и нетакнутој природи. За Драгачевце је овде прави мали рај. Лети је препуно купача из свих околних села”, каже мештанин Вучковице.

 

Да нема места било какавим спекулацијама кад је у питању језеро Голи Камен доказ је и изузетно богат рибљи фонд, јер у овој води живе шаран, сом, бабушка, караш, клен, лињак, гргеч и бодорка, а на десетине пецароша управо овде ужива у свом омиљеном хобију.

 

“Нема простора за било какве спекулације кад је у питању ово језеро. Изграђено је како би се решио дугогодишњи проблем који мештани имају са водом, али због изузетно сушних година ниво је опао, тако да вода са ове акумулације не може да се користи за ове сврхе, већ има искључиво туристички потенцијал. Уређена је и путна инфраструктура како би посетици до ове локације лакше стизали”, рекао је за РИНУ, председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

 

Језеро Голи Камен захвата површину од 7,4 хектара и налази се на 550 метара надморске висине, а водом га снабдевају два потока која теку из ивањичких села Лиса и Луке.

 

РИНА

 

 


01.02.2020.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO