Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Отворена конференција„Innovation talk 2020“:Србија отворена у сарадњи са фондовима ризичног капитaла


Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић свечано је отворио конференцију о иновацијама „Innovation Talk 2020“ и том приликом најавио отварање новог поглавља у развоју српског инивационог екосистема, а то је развој тржишта ризичног капитала које ће обезбедити већи обим финансирања стартап компанија и иновација.

 

Поповић је навео да је такозвано „ви-си“ финансирање важан инструмент за развој стартап заједнице и обавезан део сваког стартап екосистема. „Поред тога што обезбеђују потребно финансирање, фондови ризичног капитала помажу компанијама у које инвестирају и на друге начине, као што је повезивање са партнерима и менторинг“, рекао је Поповић.

 

Он је указао да подаци о запошљавању и броју патената показују да су фирме подржане од стране "ви-си" фондова склоније да значајно доприносе укупној економији. "Процењује се да би без оваквог начина финансирања, укупни раст у развијеним државама био мањи за скоро 30 одсто", рекао је министар.

 

Поповић је истакао да Србија развија механизме за "ви-си" финансирање стартап заједнице са својим партнерима из Израела. "Ситуација у којој се некада налазио Израел, слична је ситуацији у којој се данас налази Србија. То што нису имали природне ресурсе, за Израел је био највећи проблем, али уједно и највећи благослов. Научили су да се ослањају више на мозак него на мишиће", рекао је Поповић.

 

Он је истакао да је Србија прошле године извезла ИТ и дигиталне услуге у вредности од једне и по милијарде евра. "Овај податак показује да наша економија мења своју структуру, од земље која је извозила сировине, до земље чији БДП расте захваљујући извозу памети и знања“, истакао је Поповић.

 

Поповић се захвалио оснивачима највећег израелског фонда ризичног капитала „Питанго“, Чемију Пересу и Рамију Калишу на подршци у реализацији конференције која, према његовим речима, промовише унапређење сарадње свих актера иновационог екосистема.

 

"А то је пре свега сарадња државе, академије и индустрије, која треба да буде отворена да апсорбује иновативна решења и омогући њихову валидацију. Зато је једна од важних тема на овој конференцији сарадња између корпорација и стартап компанија", рекао је Поповић.

 

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер-Кам истакла је да је ова конференција још један од доказа и резултата јачања веза између српског и израелског стартап екосистема.

 

Амбасада Израела од самог почетка подржава и активно учествује у развоју српског екосистема и изузетно нам је драго да у последње две године видимо убрзани раст ИТ индустрије, као и разне иницијативе и нова партнерства између израелских и српских учесника екосистема“, казала је амбасадорка Фишер-Кам.

 

Конференција „Innovation Talk 2020“ окупила је релевантне актере иновационог екосистема који ће разговарати о потенцијалима инвестиција у стартапове, успешним примерима сарадње између корпорација и стартап компанија, као и о унаређењу пословног амбијента за фондове ризичног капитала.

 

Међу најистакнутијим говорницима на конференцији су Чеми Перес и Рами Калиш, оснивачи највећег израелског венчурног фонда „Питанго“, који управља капиталом од 3 милијарде долара, као и Жан-Франсоа Готје, оснивач и директор најрелевантније организације за анализу глобалног стартап екосистема „Стартап џином" из Сан Франциска.

РИНА


03.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO