Отворена конференција„Innovation talk 2020“:Србија отворена у сарадњи са фондовима ризичног капитaла

 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић свечано је отворио конференцију о иновацијама „Innovation Talk 2020“ и том приликом најавио отварање новог поглавља у развоју српског инивационог екосистема, а то је развој тржишта ризичног капитала које ће обезбедити већи обим финансирања стартап компанија и иновација.

 

Поповић је навео да је такозвано „ви-си“ финансирање важан инструмент за развој стартап заједнице и обавезан део сваког стартап екосистема. „Поред тога што обезбеђују потребно финансирање, фондови ризичног капитала помажу компанијама у које инвестирају и на друге начине, као што је повезивање са партнерима и менторинг“, рекао је Поповић.

 

Он је указао да подаци о запошљавању и броју патената показују да су фирме подржане од стране "ви-си" фондова склоније да значајно доприносе укупној економији. "Процењује се да би без оваквог начина финансирања, укупни раст у развијеним државама био мањи за скоро 30 одсто", рекао је министар.

 

Поповић је истакао да Србија развија механизме за "ви-си" финансирање стартап заједнице са својим партнерима из Израела. "Ситуација у којој се некада налазио Израел, слична је ситуацији у којој се данас налази Србија. То што нису имали природне ресурсе, за Израел је био највећи проблем, али уједно и највећи благослов. Научили су да се ослањају више на мозак него на мишиће", рекао је Поповић.

 

03.02.2020.


Fotografije