Наставак сарадње Србије и САД-а у борби против трговине људима

Поводом годину дана рада првог Прихватилишта за ургентни пријем жртава трговине људима при Центру за заштиту жртава, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри обишли су ову установу.

Министар Ђорђевић истакао је да жртва трговине људима, нажалост, може бити свако, те да је најбитније да као грађани будемо свесни да морамо увек да реагујемо када посумњамо на нешто и да пријавимо надлежнима на време, јер само на тај начин, односно уз превентивно реаговање, овакви немили догађаји могу да се спрече.

Када ипак дође до ситуација у којима неко постане жртва трговине људима, оваква установа је заиста потребна, да људима пружи уточиште и наду да њихов живот може бити другачији у будућности.  Наша обавеза, као државе, јесте да видимо који је то најбољи начин да онима, који су прошли кроз такве страшне ситуације, помогнемо и да их припремимо за самосталан и безбедан живот, јер то заслужују сви грађани наше земље“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, Србија је много урадила, када је у питању борба против трговине људима и постала пример другима како да се са тим изборе. Он је истакао да је помоћ у овој области од стране Амбасаде САД-а велика и да је Србија веома захвална на тој подршци, за коју верујемо да ће се наставити и у будућности.

Наставићемо да будемо још ефикаснији у овој борби и сигуран сам да је најбитнија ствар управо превенција и рано препознавање жртава трговине људима. Још једном бих хтео да се захвалим свим људима који пожртвовано раде у овом Центру и да нагласим да ће ресорно министарство њихов рад увек подржавати“, рекао је министар и захвалио и невладиној организацији „Атина“ која такође помаже овом Прихватилишту и самим жртвама.

Амбасадор САД-а у Србији Ентони Годфри истакао је да све земље света, па и Сједињене Америчке Државе и Србија морају да се боре да зауставе трговину људима, јер је то страшан злочин према деци, женама и мушкарцима који су жртве принудног рада и сексуалног насиља.

05.02.2020.


Fotografije