Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Колапс у западној Србији: Хиљаде људи у мраку, услед ветра нестало струје по селима


Ивањица / Горњи Милановац - Неколико хиљада мештана сувоборских и маљенских села од данас је одсечено од света због јаке вејавице и ветра. Сметови на падинама Сувобора достигли су висину и преко метра док су путеви непроходни у Коштунићима, Теочину, Прањанима, Каменици и Богданици. Сва ова села су од данас и без електричне енергије. Ништа боља ситуација није ни на падинама Маљена где су Гојна Гора и Тометино поље потпуно одсечени од света и завејани у сметовима, а аутобус који је саобраћао из Чачка према Каменици завејан је на пола пута.

"Овакву вејавицу и кијамет не памтим. Кола су ми завејана на пет километара од куће и до куће сам морао да пешачим по дубоком намету. У нашем селу има доста деце, велики број старих и болесних, без струје смо од 16 часова, због тога не можемо да спремамо ручак и немамо топле воде у кући. Стока је сада у мраку, не можемо ни да је помуземо, а камоли да предамо млеко. У оваквим условима доста нам је боравак отежан. Камиони који су покушали да очисте пут остали су завејани на успону ка Сувобору и око Дружетића и Прањана, док је један камион омашио правац чак два километра", каже Бошко Миловановић из Прањана за агенцију РИНА.

Још гора ситуација јесте на територији ивањичке општине, где су и центар града као и околна села окована снегом. Нови проблем са којим се суочавају мештани јесте нестанак електричне енергије.

"Услед јаког ветра дошло је до квара на нисконапонској мрежи и без струје је остало 2200 Ивањичана. У мраку је део града, али и планинска села Мочиоци, Кушићи, Средња Река, Брезова. Надлежне екипе нису у могућности ноћас да санирају квар услед временских неприлика. Снег уз јак ветар непрестано пада, тако да ће се са санацијом квара наставити ујутру уз помоћ моторних санки, јер другачије се не може доћи до покварених далековода", изјавио је Момчило Митровић, заменик председника општине Ивањица.

РИНА


05.02.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO