Више новца из буџета за образовање националних мањина у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас деветој седници Савета за националне мањине на којој је усвојен предлог да приоритетна област финансирања за 2020. годину из Буџетског фонда за националне мањине Министарства државне управе и локалне самоуправе буде образовање, а за те намене обезбеђено је 30.000.000 динара.

Представници националних савета националних мањина изнели су у разгоору са премијерком проблеме са којима се њихови сународници суочавају, а међу најакутнијим апострофирано је то што се касни са превођењем уџбеника на неке од језика националних мањина.

Премијерка Брнабић је указала да су у периоду од претходне седнице спроведене бројне активности и интензивирана сарадња са матичним државама националних мењина у многим областима, али да и даље има простора за унапређење положаја националних мањина. Брнабић је такође подвукла да је Србија у врху земаља, и то не само у Европи, већ и у свету, која је обезбедила изузетно високе стандарде за представнике свих националних мањина који живе на њеној територији.

06.02.2020.


Fotografije